Külföld

2009.12.14. 10:58

Osztrák hetilap a fasizmus magyarországi előretörésének lehetőségéről

Bécs - A fasizmus magyarországi előretörésének lehetőségét latolgatta hétfői számában a Profil című osztrák hetilap.

MTI

A lap szerint soha nem vetített még előre küszöbön álló kormányváltás ilyen hosszú árnyékot Magyarországon, mint a jövő áprilisban várható. Minisztériumi bürokraták olyan fiatal helyettesekkel veszik körül magukat, "akiknek a megfelelő pártkönyv van a zsebében".

A választásokon Orbán Viktor fog nyerni, és lehetséges, hogy kétharmados többséget szerez - állapítja meg, és "gátlástalan jobboldali populistaként" jellemzi a Fidesz elnökét. A parlamentbe bekerülhet "a nyíltan szélsőjobboldali, romaellenes és antiszemita" Jobbik is - tette hozzá.

Magyarországra hosszú évekre autoriter uralom következhet, az új miniszterelnök a saját kezében összpontosítja majd a hatalmat. Az igazságszolgáltatás és a legtöbb médium az ő irányítása alá fog tartozni vagy kérdés nélkül fog engedelmeskedni neki. Az ellenzéket és a kritikus nyilvánosságot bizonyos mértékig megtűrik majd, de a kibontakozását megakadályozzák - vélte a Profil.

A szerző szerint a Fidesz-elnök eddig is kevés tiszteletet mutatott a demokratikus eljárások iránt. Amikor 2002-ben elvesztette a választásokat, nagy utcai tüntetéseket szervezett a vélt választási csalások miatt - írta. Orbán Viktor korábbi kijelentésével kapcsolatban, miszerint "a haza nem lehet ellenzékben", azt írta: a "haza" Magyarországon Orbán Viktor, aki ellene van, azt hazaárulónak nyilvánítja egy befolyásos médiagépezet.

Sokan bíznak még abban, hogy a demokratikus berendezkedés "még egy Orbánt is kibír", így például Kőszeg Ferenc, a magyar Helsinki Bizottság elnöke és Kis János filozófus. Debreczeni József viszont kétkedőbb, szerinte Orbán Viktor "a hegemonikus hatalomgyakorlás rendszerét fogja bevezetni".

A gond az - írta a Profil - hogy Orbán Viktornak nincs komoly politikai ellenfele. A kormányon lévő MSZP "romokban hever". A lap felidéz egy, a Gellért Szálló előtt rendezett kampányeseményt Lendvai Ildikó részvételével. Amikor ezen Lendvai azzal érvelt, hogy Magyarországon harminc százalékkal magasabbak a nyugdíjak, mint Szlovákiában, egy nyugdíjas közbevetette: "Szlovákiában 313 euró az átlagnyugdíj, nálunk 85 ezer forint (315 euró), hol itt a harminc százalék különbség?"

Orbán Viktor újra és újra kacérkodik a szélsőjobboldallal - írta a lap. A Fidesz számos településen koalíciót alkot a Jobbikkal. A szélsőjobboldali gondolatok szalonképesekké váltak és mélyen befészkelték magukat a társadalomba.

A Jobbik megerősödésével csődöt mondott Orbán politikája a szélsőjobb bevonására. A Fidesznek várhatóan nem lesz szüksége arra, hogy koalíciót kössön a Jobbikkal, de középtávon mindkét párt ugyanannak a választói rétegnek udvarol. "A jobboldali közép - idézte Mészáros Tamás írót - a Fidesz törekvései eredményeként folytonosan radikalizálódott. Mostanra összenőtt a radikális széllel".

Az összeállításban a Profil interjút közölt Debreczeni Józseffel. A publicista ebben rendkívüli kaliberű politikusként írta le a Fidesz elnökét, akit nagy politikai szenvedély hajt, ugyanakkor "politikai fundamentalista". Debreczeni szerint Orbán azt mondja, Isten akaratát akarja megvalósítani, Gyurcsány Ferenc ellenben a rossz megtestesítője. "Ez nem demokratikus gondolkodásmód. A demokrata azt mondja: én tudom jobban is. A fundamentalista azt: én vagyok a jó."

Meggyőződése, hogy ha a Fidesz kétharmados többséget szerez, hegemonikus hatalomgyakorlási rendszert vezet be. Ez - fejtette ki - nem egypárti hatalmi monopólium, mint a kommunizmusban volt, de nem is többpártrendszer, ahol a pártok szabadon versenyeznek a hatalomért. A hegemonikus hatalom azt jelenti: egy kormánypárt van, amely úgy alakíthatja az alkotmányos kereteket, ahogy neki megfelel. Ilyen feltételek mellett soha nem tud győzni a választáson az ellenzék és a sajtót is ellenőrizni tudja Orbán Viktor.

A riporter felvetésére arról az elterjedt vélekedésről, miszerint az MSZP kormányzása alatt annyira leromlott a gazdasági helyzet, hogy "már nem lehet rosszabb", Debreczeni azt mondta, ez is a Fidesz propagandájának a közvéleményre gyakorolt befolyását mutatja. A gond nem az, hogy a Fidesz kerül kormányra, mert a szocialisták megérdemlik, hogy leváltsák őket, hanem a kétharmados többség - vélekedett. 2007-ben a Fidesz elnöke azt mondta: egyszer kell nyernünk, de akkor rendesen - idézte fel. "Ez veszélyes fenyegetés" - vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!