Külföld

2010.02.21. 11:53

Ezrek rohantak az utcára Kínában - földrengéstől tartottak

Tízezrek rohantak az utcákra, parkokba, biztonságosnak hitt helyekre az észak-kínai Sanhszi (Shanxi) tartomány négy városában és falvaiban, miután híre kelt, hogy 6-os erősségű földrengés várható a térségben - adta hírül a China Daily című lap online kiadása vasárnap.

MTI

 A rémhírt vasárnap reggel cáfolta az illetékes tartományi hivatal és délutánra pedig sajtótájékoztatót hívott össze. A hivatal egyben hangsúlyozta, hogy csakis a tartományi kormányzat jogosult földrengés-előrejelzésre.
Vasárnap hajnalban a tartomány székhelyén Tajüanban (Tayuan), Csincsungban (Jinzhong), Csangcseben (Changzhi) és Csincsengben (Jincheng) menekültek pánikszerűen az utcákra az emberek. Egyes falvakban hangosbeszélőn riasztották a helyi lakosokat és hívták őket a szabadba. Helyszíni beszámolók szerint sokan háztartási eszközeiket is kivitték, hogy így csökkentsék az esetleges károkat.
Január 24-én a Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű földrengést regisztráltak Sanhszi tartományban, de károkról, személyi sérülésekről akkor nem érkezett jelentés. A tartomány 4000 éves történelmében több mint százhúsz 4,7-es, vagy annál erősebb földrengést regisztráltak, köztük hét volt különösen is nagy erejű, súlyos következményekkel járó.
A legfrissebb - vaklármának bizonyult - riasztásról szóló hírek egyelőre nem közlik, sikerült-e megállapítani, hogy kik, hogyan és mi célból indították útjára a rémhírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!