Külföld

2010.05.17. 19:28

Malina Hedvig nem hazudik

Pozsony - Malina Hedvig nem hazudott, amikor 2006-ban azt mondta, hogy Nyitrán megtámadták - állítja Jozef Hasto szlovák pszichiáter abban a hétfőn nyilvánosságra került nyílt levélben, amelyet Robert Kalinák belügyminiszternek küldött. A szlovák belügyminisztérium szerint viszont Hasto is hazudik

MTI

A szakértő - aki korábban hosszú ideig kezelte Malina Hedviget - levelével a szlovák belügyminiszternek egy, a Sme című napilapban május elején közölt nyilatkozatára reagált. Kalinák abban ismételten azt állította: Malina Hedvig kitalálta az egész történetet, s az ügy le van zárva.

"Azt állítom, hogy kitalálta ezt, amit minden bizonyíték alátámaszt. A rendőrségi vizsgálat lezárult" -  mondta a szlovák miniszter. Azt állította, minden korábbi kijelentése megállja a helyét ma is. Megjegyezte: ő nem vádolt bűncselekménnyel senkit, csupán azt állította, hogy a lány kitalálta az egészet.

Hozzátette: a főügyészség indított Hedvig ellen eljárást hamis tanúzás vádjával. Kalinák visszautasította azt a felvetést, hogy bármikor is hazudott volna, szerinte csupán az történt, hogy egyes akkori információi nem voltak pontosak.

"Szeretném figyelmeztetni, hogy ön a Szlovák Köztársaság belügyminisztere, és Malina Hedvig ügye nincs jogerősen lezárva. Ahogy 2006-ban sem volt, amikor ön egy sajtótájékoztatón nyilvánosan megvádolta őt" - írta most a szlovák pszichiáter.

"Jozef Hasto pszichiáter bizonyíthatóan hazudik, amikor azt állítja, hogy az ügy jogilag nem lett lezárva 2006-ban" - reagált a nyílt levélre a pozsonyi belügyminisztérium. Lucia Garajová, a tárca sajtóosztályának munkatársa szerint a rendőrség és az ügyészség is egybehangzóan megállapította, hogy az eset nem úgy történt, ahogy azt Malina Hedvig vallotta. A még folyamatban lévő vizsgálat tárgya, hogy Malina Hedvig vallomása bűncselekmény volt-e vagy sem - jegyezte meg Garajová.

Hasto közölte a miniszterrel: Malina Hedviget poszttraumatikus stressz-zavarral kezelte, amelyet három pszichikai megrázkódtatás okozott. "Az első megrázkódtatás maga a támadás, amikor eszméletlenre verték. A második traumát a rendőrség nyomásgyakorló vizsgálata okozta, amikor felfogta, hogy a rendőrség őt nem áldozatként, hanem elkövetőként kezeli, s gyakorlatilag védi a támadókat. A harmadik megrázkódtatás összefüggött a brutális és körmönfont megfélemlítéssel" – állította a pszichiáter, aki 47 terápiaórát töltött Hedviggel.

Hasto a kezelés alatt megismerkedett a lány rokonaival, a vizsgálati anyagokkal és az egészségügyi anyagokkal is, "köztük két, nyilvánvalóan hamis szakértői véleménnyel".  "Számomra egyértelmű, hogy a támadás megtörtént, Malina Hedvig pedig megbízható, igazat mond" – szögezte le a pszichiáter. Megjegyezte: Malina Hedvig beleegyezett, hogy ő orvosként megossza az egészségügyi állapotáról szóló információkat egy harmadik féllel.

"Nem könnyű számomra kijelenteni, hogy a lány ügyében ön hazudik, vagy valamilyen rejtélyes oknál fogva egyszerűen nem mond igazat. Azért nehéz ez, mivel talán természetszerűleg tisztelem azt az embert, aki vállalkozik egy olyan nehéz és felelősségteljes poszt betöltésére, mint a belügyminiszteri hivatal. A polgárok biztonságáról és szabadságáról van szó. Egy ember, egy polgár szívesen hinne abban, hogy megbízhat belügyminiszterének bátorságában..." - olvasható Hasto nyílt levelében.

Végezetül a szlovák pszichiáter úgy véli: Kalináknak lehetősége van olyan hiteles információkhoz jutni, melyekből világossá válik számára, hogy Malina Hedvig nem hazudik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!