Külföld

2010.06.08. 09:48

Gázai segélyflottilla - Izrael nem engedi, hogy iráni hajók segélyt szállítsanak az övezetbe

Tel-Aviv, Jeruzsálem - Izrael nem engedi meg, hogy iráni hajók humanitárius segélyt szállítsanak a Gázai övezetbe - közölte kedden egy izraeli lap diplomáciai forrásokra hivatkozva.

MTI

"Ha nem engedtük át az ír hajót, akkor bizonyosan nem engedjük át az iráni hajókat sem" - mondta egy névtelenül nyilatkozó diplomata a Jerusalem Post című napilapnak nyilatkozva.

Teheránban hétfőn jelentették be, hogy az iráni Vörös Félhold szervezet hajókkal és repülőgéppel segélyszállítmányt küld a hét végén a Gázai övezetbe. Az egyik hajón az iráni lakosság adományait - élelmiszert, gyógyszert - szállítanák, egy másikon a szervezet hetven önkéntese utazna, egy harmadikat pedig kórházhajóként küldenének a Gázai övezet partjaihoz. A repülőgép Egyiptomon keresztül szállítana 30 tonna humanitárius segélyt. Az iráni Forradalmi Gárda előzőleg bejelentette, hogy kész haditengerészeti kíséretet adni a teherhajókhoz.

Ezzel kapcsolatosan diplomaták megjegyezték: Egyiptom aligha örülne, ha a Forradalmi Gárda karavánja áthaladna a Szuezi-csatornán. Más illetékesek felhívták a figyelmet arra, hogy Irán a Hamász palesztin szélsőséges szervezet legfőbb fegyverszállítója, s nem zárható ki, hogy segélyhajóinak a rakományában is fegyverek lennének. Ugyanakkor szerintük nem világos egyelőre, mennyire komolyak Teherán bejelentései a segélykaraván elindításáról.

Mindenesetre nem ez lenne az első eset, hogy Irán az izraeli blokád áttörésével próbálkozik. Izrael két évvel ezelőtti gázai offenzívája idején, 2009 januárjában Irán útnak indított egy hajót, amely állítása szerint humanitárius segélyt szállított a palesztinoknak. Az izraeli haditengerészet azonban blokád alá vette a gázai kikötőt, így a hajó nem tudott befutni.

A Háárec című izraeli lap azt írta kedden, hogy Ehud Barak védelmi miniszter minapi egyesült államokbeli látogatásán kérte az amerikai fegyver- és lőszerszállítmányok növelését az izraeli hadsereg számára. A lap úgy tudja, hogy a lista első helyén műholdvezérlésű precíziós bombák (JDAM) vannak. Az izraeli hadsereg nagy számban vetett be ilyen bombákat a négy évvel ezelőtti második libanoni háborúban, illetve a gázai offenzíva során.

Izrael arra is kérte Washingtont, hogy ötven százalékkal növelje az amerikai hadsereg Izraelben tárolt lőszerkapacitását és hadfelszerelését. Fegyveres konfliktus esetén Izrael - washingtoni engedéllyel - azonnal használhatná a raktári készleteket, nem vesztegetve az időt a tengeri szállításokra. Az Obama-kormányzat tavaly decemberben létesített fegyverraktárakat Izrael területén a zsidó állam biztonságának növelése végett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!