Külföld

2010.07.23. 05:03

Izrael: Libanon ne engedje elindulni a Gázai övezetbe a két segélyszállító hajót

New York - Izrael arra kérte csütörtökön Libanont és a nemzetközi közösséget, hogy ne engedje elindulni azt a két hajót, amely meg akarja törni a Gázai övezet izraeli blokádját. Figyelmeztetett, hogy haditengerészete fel fogja tartóztatni a hajókat.

MTI

Gabriela Salev, Izrael ENSZ-nagykövete azzal vádolta meg a Junia és a Julia segélyszállító hajók útjának szervezőit, hogy "konfrontációt keres és feszültséget gerjeszt a térségben".

Az izraeli haditengerészet május 31-én feltartóztatott egy segélyszállító flottillát, amely szintén meg akarta törni az övezet zárlatát. A flottilla török vezérhajóján azonban az izraeli katonák ellenállásba ütköztek, és a kialakult közelharcban lelőttek a hajó békeaktivistái közül kilencet, mind török állampolgárokat.

Salev nagykövet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a Biztonsági Tanácsnak írt levelében azt írta: "Izrael fenntartja magának azt a jogát a nemzetközi jog keretében, hogy minden szükséges eszközzel megakadályozza a hajókat a haditengerészeti blokád megsértésében". A libanoni kormányt felszólította, hogy "viselkedjen felelősen, ne engedje elindulni a hajókat" semelyik kikötőjéből. A nagykövet a nemzetközi közösséget pedig arra kérte, hogy vesse latba befolyását a hajók elindulásának megakadályozására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!