Külföld

2010.07.15. 05:13

Orosz kémügy: a Microsoftnál dolgozott az tizenkettedik gyanúsított

Washington - Kétszer járt az Egyesült Államokban, és mindkét alkalommal a Microsoft vállalatnál alkalmazták azt a 23 éves orosz állampolgárt, akit a közelmúltbeli kémüggyel összefüggésben toloncoltak ki az Egyesült Államokból - közölte szerdán a cég szóvivője.

MTI

Lou Gellos szerint Alekszej Karetnyikov mindkét alkalommal - tavaly és tavalyelőtt - a Microsoft redmondi központjánál kapott munkát, legutóbb kezdő programellenőrként. A vállalat megvizsgálta Karetnyikov vállalatbeli ténykedését, és biztosra veszi, hogy az orosz férfi nem fért hozzá illetéktelenül a szoftvergyártó cég programjaihoz, belső forrásaihoz vagy a felhasználói bázisához - mondta a szóvivő.
   
Karetnyikov alig 20 kilométerre lakott attól az orosz házaspártól - Michael Zottolitól és Patricia Millstől (valódi nevük Mihail Kucik és Natalja Pereverzeva) -, amelyet beismerő vallomás után, kémcsere keretében kitoloncoltak az országból. Ennek ellenére a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem talált közöttük semmilyen kapcsolatot.
   
Zottoli és Mills tavaly októberben költözött Virginiában, ugyanabban a hónapban, amikor Karetnyikov visszatért az Egyesült Államokba, hogy elfoglalja az állást a Microsoftnál.
   
Karetnyikovot kedden toloncolták ki az Egyesült Államokból arra hivatkozva, hogy megszegte a bevándorlási törvényt. Az amerikai hatóságok a közelmúltbeli kémüggyel hoztak összefüggésbe a férfit. A hidegháború szellemét idéző hírszerzési ügyben korábban tizenegy, Oroszországnak dolgozó ügynök ellen emeltek vádat, közülük tíz, az Egyesült Államokban letartóztatott ügynököt egy kémcsere keretében kitoloncoltak Oroszországba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!