Külföld

2010.08.15. 12:03

Phenjan megtorlással fenyeget az újabb hadgyakorlat miatt

Szöul, Phenjan - Észak-Korea kilátásba helyezte vasárnap, hogy a legsúlyosabban megbünteti Dél-Koreát az Egyesült Államokkal közösen tartandó újabb hadgyakorlata miatt.

MTI

Észak hadserege és népe "sohasem fog zavarba esni a harcias erők vakmerő háborús provokációi miatt", és "kíméletlen csapást fog mérni" az Egyesült Államokra és Dél-Koreára.

A KNDK (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) ellencsapása "a legsúlyosabb büntetés lesz, amelyet a világban valaha bárkire is kiróttak" - hangsúlyozta nyilatkozatában a Koreai Néphadsereg vezérkarának szóvivője, azzal vádaskodva, hogy az amerikai-dél-koreai gyakorlatok, köztük a hétfőn kezdődő legújabb manőverek, egy totális katonai agresszió előkészítését szolgálják.
Az angolul Ulji Freedom Guardian névre keresztelt, augusztus 16-tól 26-ig tartó újabb közös hadgyakorlatban több mint 30 ezer amerikai és 56 ezer dél-koreai katona vesz részt.

Az Obama-kormány jobban teszi, ha "lehűti a KNDK elszigetelését és megfojtását célzó lépésektől felforrósodott fejét" - tette hozzá az észak-koreai szóvivő.

A kommunista phenjani rezsim fenyegetőző nyilatkozatát néhány órával azután tették közzé, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök a félsziget japán gyarmatosítás (1910-1945) alóli felszabadulásának 65. évfordulóján leszögezte: nem tűr el további északi katonai provokációkat. Ünnepi beszédében az elnök azt javasolta, vizsgálják felül a két ország kapcsolatrendszerét. Egyúttal úgy vélekedett, eljött az ideje annak, hogy Phenjan szembenézzen a valós helyzettel, és merész változásokba kezdjen.

A két Korea közötti légkör pattanásig feszült azt követően, hogy március végén elsüllyedt a dél-koreai hadiflotta Cshonan nevű korvettje és 46 tengerész veszett oda. A katasztrófát Szöul észak-koreai torpedótámadásnak tulajdonította, Phenjan azonban következetesen cáfolja, hogy ő hajtott volna végre támadást a dél-koreai hadihajó ellen.

"Észak nem kockáztathat meg újabb provokációt, de nem is fogjuk eltűrni, ha mégis megtenné" - mondta televíziós beszédében Ri Mjong Bak, olyan támadásnak nevezve a Cshonan korvett elsüllyesztését, amelyre Dél-Korea semmivel sem szolgált rá. Az elnök ezzel együtt arra szólította fel Phenjant, hogy figyeljen oda a Korea-közi kapcsolatok javítását szolgáló szöuli felhívásokra.
Azt is mondta, hogy Dél-Koreának fel kell készülnie az Észak-Koreával való egyesülésre, jó előre kidolgozva az ahhoz szükséges intézkedéseket, köztük egy egyesítési adó bevezetését a majdani integráció várhatóan hatalmas költségeinek előteremtéséhez.

Ri Mjong Bak háromlépcsős egyesítési folyamatot vázolt fel, amely a koreai háború óta megosztott kelet-ázsiai félsziget atomfegyver-mentesítésével venné kezdetét, majd a két állam gazdasági, végül teljes nemzeti integrációjával folyatódna.
A dél-koreai parlament egyik bizottságának tanulmánya szerint Szöulra mintegy 1,3 trillió amerikai dollárnak megfelelő anyagi terhet róna az egyesülés a kommunista Észak-Koreával, amelynek 2009-es éves nemzeti jövedelme nem érte el Dél-Korea nemzeti jövedelmének 3 százalékát sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!