Külföld

2010.10.05. 12:14

Kim Dzsong Il nyilvánosan megjelent fiával, kijelölt utódával egy hadgyakorlaton

Kim Dzsong Il észak-koreai elnök legkisebb fiával, kijelölt utódával, Kim Dzsong Unnal együtt jelent meg egy hadgyakorlaton. A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint apa és fia meglátogatott egy katonai egységet, ahol megszemlélt egy tűzoltási gyakorlatot.

MTI

Ez volt az első közös nyilvános szereplése az észak-koreai vezetőnek és 27 éves fiának, akit fiatal kora ellenére a kommunista országot irányító Koreai Munkapárt szeptemberi kongresszusán a párt befolyásos nemzetvédelmi bizottságának alelnökévé és központi bizottságának tagjává választottak, s akit apja a kongresszus előtt négycsillagos tábornokká léptetett elő.
 
A katonai gyakorlatot a Koreai Munkapárt megalapításának 65. évfordulója alkalmából vasárnap rendezendő jubileumi ünnepségek elé időzítették - jelentették Szöulból a KCNA-ra hivatkozva. Kim Te Jung dél-koreai védelmi miniszter hétfőn azt mondta, Észak-Korea a jubileumot feltehetőleg arra fogja felhasználni, hogy a párton belül létrehozzon egy Kim Dzsong Il utódlását segítő platformot. 

A KCNA pontosította a jubileumi ünnepségek helyszínét és időpontját is. Az észak-koreai kommunista rezsim az ország történetének jelentős évfordulóit rendszerint az 1,19 milliós hadsereg erődemonstrációival teszi hangsúlyossá. 

A jelek szerint felgyorsult a 2008 augusztusában - nem hivatalos hírek szerint - agyvérzésen átesett, 68 éves Kim Dzsong Il hatalomátadásának folyamata. Múlt csütörtökön először tettek közzé fotót az észak-koreai médiában az elnök kijelölt utódáról, és ugyancsak ennek a folyamatnak a jele lehet a katonai gyakorlaton való közös szereplés is, amelynek időpontját nem közölték.
Kim Dzsong Il maga is apja örökébe lépett a világ egyetlen kommunista dinasztiájában, amikor három évvel az államalapító Kim Ir Szen halála után, 1997-ben a Koreai Munkapárt főtitkárává választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!