Külföld

2010.10.05. 15:55

Nagy a nemzetközi sajtóvisszhangja a történteknek

Budapest - Több nemzetközi médium, így az amerikai CNN, a brit közszolgálati csatorna, a BBC és több nemzetközi hírügynökség is beszámolt a Veszprém megyei Kolontár mellett hétfőn történt katasztrófáról.

MTI

A brit BBC World News minden órában jelentkező híradója képes összeállítással számolt be a négy emberéletet követelő tragédiáról, és a brit közszolgálati média online kiadásában is olvasható tudósítás több képpel. A francia TV5 Monde, a katari székhelyű Al-Dzsazíra, valamint a Sky News honlapján közölt tudósítást.

Az amerikai CNN hírcsatorna szintén online felületén számolt be a Kolontár mellett történtekről, az európai hírek között kiemelten kezelik a tragédiát, amiről nem csak írásban, de képekben is beszámolnak.

Több nemzetközi és nemzeti hírügynökség is tájékoztatja előfizetőit az eseményekről; a Reuters, a Dow Jones, az AP, a francia AFP, a német dpa, az olasz ANSA, az osztrák APA és a kínai központi hírügynökség, a Hszinhua folyamatosan frissített beszámolókban tájékoztat.

Az olasz, francia és német közszolgálati csatorna hírműsorai szintén megemlítik a kolontári tragédiát, a Rai1, a TF1 és az ARD is online felületén közöl képes tudósításokat.

Beszámoltak a legjelentősebb brit nyomtatott lapok online kiadásai is az eseményekről, a brit Daily Mail online kiadásának keddi cikke két halálos áldozatról tud, a Telegraph videót is közöl. Főoldalán foglalkozik a tragédiával a spanyol El País, az olasz Corriere della Sera és a német Die Welt online kiadása is.

Az amerikai Környezetvédelmi Hírszolgálat (Environmental News Service) portálja fényképes összeállításban, nyitóoldalon számol be a kolontári katasztrófáról.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

Hivatalosan megerősített információk szerint eddig négyen haltak meg és 120-an megsebesültek, egy ember állapota életveszélyes.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!