Külföld

2010.10.05. 15:55

Több mint 400 gyerek halt meg Nigériában ólommérgezés miatt

Több mint 400 gyerek halt meg Nigéria északnyugati részében ólommérgezés következtében az utóbbi hat hónapban - közölte kedden az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű humanitárius szervezet.

MTI

A mérgezéseket az okozta, hogy Zamfara állam több településén az emberek illegálisan kezdtek aranyat bányászni, és az aranyérc feldolgozásakor ólom került a szervezetükbe, valamint a falvakban a talaj és a víz is szennyezett lett. A kisgyerekek szervezete különösen érzékeny, a mérgezés valamennyi eddigi áldozata öt évnél fiatalabb volt - hívta fel a figyelmet a szervezet.
   
Az MSF képviselője szerint az áldozatok száma a valóságban feltehetően jóval magasabb, mert számos esetben valószínűleg nem ismerték fel, hogy ólommérgezés történt.
   
Az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatala (OCHA) egy keddi genfi sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy az ólommérgezés okozta egészségügyi válság Nigériában még messze nem zárult le, és feltehetően több ezer ember van veszélyben. Az érintett települések többsége a száraz szaharai Száhelben található. A nigériai kormány felkérésére egy ENSZ-misszió megállapította: az öt vizsgált faluból négynek a vízkészletében súlyos ólomszennyezés mutatható ki. Az első eredmények szerint a levegő higanykoncentrációja is túl magasnak bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!