Külföld

2011.02.10. 23:00

Mubarak nem mondott le, de átadja hatalmát

Kairó - A hatalma elleni példátlan tüntetések ellenére Hoszni Mubarak egyiptomi elnök nem jelentette be csütörtök esti tévébeszédében, hogy azonnal lemond tisztségéről, hanem közölte, hogy az "alkotmány rendelkezéseinek megfelelően" átruházza hatalmi jogköreit alelnökére. A beszéd csak tovább dühítette a Mubarak azonnali távozását és reformokat követelő tüntetőket.

MTI

A legnépesebb arab országot közel három évtizede vezető, 82 éves Mubarak beszédéből olyan forgatókönyv bontakozott ki, hogy megtartja elnöki tisztségét, de félreáll oly módon, hogy átadja hatalmi jogköreit bizalmasának, a hírszerző főnökből a közelmúltban alelnökké előléptetett Omar Szuleimánnak, valamint fenntartja a rendszer ellenőrzését a reformfolyamat felett.

A tekintélyuralmi módszerekkel kormányzó Mubarak beszédét a kairói Tahrír téren hallgató több tízezer ember elégedetlensége jeléül a cipőjét rázta, ami nagy sértésnek számít az arab világban, és azt kiabálta: "Le Hoszni Mubarakkal, le Hoszni Mubarakkal!" A demonstrálók felszólították a hadsereget, hogy csatlakozzon a Mubarak uralma elleni lázadáshoz, mások általános sztrájkot szorgalmaztak.

Mubarak beszédében megerősítette, hogy nem indul a szeptemberben esedékes elnökválasztáson. Kijelentette, hogy az ellenzékkel folytatott tárgyalások a válság rendezését célzó "előzetes konszenzust" eredményeztek.

Ilyen tárgyalások elképzelhetetlenek lettek volna a január 25-én kirobbant tüntetéssorozat előtt.

Az elnök a negyedórás beszédben közölte, hogy országában békés hatalomátadás kezdődik. Kijelentette, hogy az alkotmány rendelkezéseinek megfelelően átruházza hatalmi jogköreit alelnökére. Az alkotmány vonatkozó paragrafusa értelmében az államfő ideiglenesen átruházhatja jogköreit, ha nem képes ellátni hivatalát, de ez nem jelenti lemondását.

Mubarak hat alkotmánymódosítást kér, hogy a tüntetők összes követelését kielégítse. A régóta érvényben lévő és a lakosság által gyűlölt rendkívüli állapotot akkor fogja eltörölni, ha ehhez adottak lesznek a biztonsági feltételek - mondta. Megígérte, hogy megbüntetik a tüntetéseket kísérő erőszakért felelős személyeket, és részvétéről biztosította az összecsapásokban meghaltak családtagjait.

Az elnök beszéde után nem sokkal Omar Szuleimán szintén a televízió képernyőjéről fordult a lakossághoz, és elkötelezettnek mondta magát a békés hatalomátadás mellett. Szuleimán felszólította a fiatal tüntetőket, hogy szüntessék be a megmozdulásokat és menjenek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!