Külföld

2011.04.26. 14:58

A France Télécom egyik dolgozója öngyilkossági szándékkal felgyújtotta magát

Öngyilkossági szándékkal felgyújtotta magát kedden a France Télécom egyik dolgozója a cég egyik irodájának parkolójában a dél-franciaországi Bordeaux egyik külvárosában - közölte a francia távközlési vállalat.

MTI

A helyszínre kiérkező mentők már nem tudtak segíteni az 57 éves férfin, aki belehalt sérüléseibe.
A France Info hírrádió tudósítása szerint a négygyermekes családapa, aki a France Télécom bordeaux-i központjában állt alkalmazásban, a kora reggeli órákban érkezett a cég egyik másik irodájához, Mérignacba, hogy ott látványosan öngyilkosságot kövessen el. Kollegái túl későn vették észre, hogy mire készül. 
A France Télécom mérignaci és Bordeaux-i irodáinak valamennyi dolgozójával jelenleg pszichológusok foglalkoznak. A rendőrség vizsgálatot indított az öngyilkosság pontos körülményeinek és indítékainak megállapítására.
A cég vezetőit a délután folyamán a helyszínre várják, hogy kifejezzék "az egész vállalat fájdalmát és szolidaritását" - közölte Jean-Maurice Bentolilia, a helyi részleg kommunikációs vezetője.
A vállalatnál működő CGT szakszervezet szerint az öngyilkosság összefüggésbe hozható a dolgozó munkakörülményeivel. A 100 ezer munkavállalót foglalkoztató France Télécomnál a szakszervezetek szerint tavaly is folytatódott a 2008 februárjában kezdődött öngyilkossági hullám. A szakszervezetek statisztikái szerint évente mintegy 25-en vetnek véget életüknek a cégnél, miután 2004 óta erőltetett menetben folynak az átszervezések, eddig 22 ezer munkahelyet építettek le.
Az Európa első számú internetes és harmadik mobilszolgáltatójánál három éve kezdődött öngyilkossági hullám 2009 őszén a francia hírek élén szerepelt. A szakszervezetek akkor a vállalatnál évek óta tartó átszervezések menedzseri módszereire és a munkahelyi légkörre vezették vissza az öngyilkosságok hátterében meghúzódó lelki okokat. 
A kormány nyomására akkor lemondott Didier Lombard elnök-vezérigazgató, a menedzsment pedig ígéretet tett arra, hogy
változtat módszerein és ezentúl a korábbiakhoz képest "másképpen, humánusabban, szociálisabban és a szakszervezetekkel teljes összhangban" képzeli el a dolgozók átképzését.
"A 2009-es válság óta, amely az öngyilkossági hullám miatt a dolgozók éles reakcióját váltotta ki, és annak ellenére, hogy, a vezetés meghátrált az átszervezéseket illetően, a létszámhiány és az elérhetetlen célok továbbra is nyomásként hatnak a dolgozók mindennapjaira" - olvasható a szakszervezetek közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!