Külföld

2011.05.18. 12:36

Kikötött az Endeavour a Nemzetközi Űrállomáson

Washington - Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson az Endeavour amerikai űrrepülőgép szerdán közép-európai idő szerint déli 12 óra után néhány perccel.

MTI


 A dokkolást Mark Kelly parancsnok hajtotta végre kézi vezérléssel. Az Endeavourön hat űrhajós - öt amerikai és egy olasz - utazott a Föld körül átlagban 350 kilométer magasságban keringő űrbázisra,. ahol hat asztronauta várta az érkezőket. Május utolsó napjáig így összesen 12 ember tartózkodik a világűrben. Az Endeavour akkor leválik az ISS-ről, és másnap viszatér a floridai Cape Canaveral bázison lévő Kennedy Űrközpontba.
   
Az Endeavour rakterében egy kétmilliárd dollár értékű berendezést szállít a Nemzetközi Űrállomásra, a szerkezet a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri.
   
Az Endevournek a mostani a 25-ik és egyben az utolsó útja, tizenkét alkalommal volt úti célja a Nemzetközi Űrállomás.
   
Az űrsiklót az eredeti tervek szerint április 29-én indították volna újára. Az eseményt a helyszínen szemlélte volna meg Barack Obama amerikai elnök családjával és a januárban fejbe lőtt, de már lábadozó Gabrielle Giffords demokrata párti képviselő, Kelly parancsnok felesége. Az indítást azonban egy műszaki hiba miatt nem sokkal a kijelölt startidőpont előtt elhalasztották, majd mivel a rendellenesség elhárítása elhúzódott, végül május 16-án indították el az űrsiklót.
   
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA terveiben még egy űrsiklómisszió szerepel. Az Atlantist az eredeti menetend szerint júniusban indították volna el, de az Endeavour kilövésének késlekedése miatt a startját áttették júliusra.
   
Az Atlantis visszatértével lezárul az 1981-ben kezdődött amerikai űrrepülőgép-program. Ezt követően az újgenerációs űrrepülők üzembe helyezéséig - várhatóan 2015-ig - az orosz Szojuz űrhajókat veszi igénybe a NASA, űrhajósonként 51 millió dollárért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!