Külföld

2011.05.24. 06:15

Robbanás a kazah nemzetbiztonsági hivatal előtt

Robbanás történt keddre virradóra a kazah nemzetbiztonsági hivatal vizsgálati fogdája közelében az ország fővárosában, Asztanában, a felrobbant gépkocsiban meghalt két férfi – közölte a kazah belügyminisztérium.

MTI

A minisztérium szerint a kora reggel történt detonáció nem terrorcselekmény volt. Feltehetően spontán módon lépett működésbe egy robbanószerkezet a piros Audi-100 típusú gépkocsiban, amely egy szeméttelepen parkolt. A gépkocsiban ülő két férfi – egy kazah és egy kirgiz állampolgár - meghalt. Az orosz hírügynökségek első jelentései szerint öngyilkos merényletet követtek el a fogda közelében. A hírt a kazah nemzetbiztonsági bizottság (KNB) is megerősítette.
   
„A kerületben, ahol a vizsgálati fogda van, kigyulladt és felrobbant egy gépkocsi. A vizsgálatot a belügyminisztérium főosztálya folytatja le. Ez szokványos esemény, amely bármely más kerületben is megtörténhetett volna” – közölte helyi újságírókkal Kenzsebulat Beknazarov, a KNB szóvivője. A mentőszolgálatnál az újságírókkal azt közölték, hogy tűzesethez, nem pedig robbanáshoz hívták ki a mentőket.
   
Május 17-én egy öngyilkos merénylő két járókelőt megsebesített az északnyugat-kazahsztáni Aktöbében. Az ügyészség megállapította, hogy a robbantó egy 25 éves körözött bűnöző volt, és nem történt terrorcselekmény. Kazahsztánban ritkák a szélsőségesek által elkövetett merényletek, míg a térség másik három államában – Kirgizisztánban, Üzbegisztánban és Tádzsikisztánban rendszeresen történnek ilyen típusú erőszakos cselekmények, és gyakran vesznek őrizetbe „iszlamista terroristákat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!