Külföld

2011.06.04. 04:59

A NATO harci helikopterek is bevetett Líbiában

Először vetett be harci helikoptereket a NATO a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen indított légi hadművelete során - jelentették be szombat hajnalban az észak-atlanti szövetség központjában.

MTI

Az erről kiadott NATO-közlemény szerint június 4-én a harci helikopterek katonai járművekre, hadfelszerelésekre és magára a tripoli rezsim fegyveres erőire mértek csapást. A dokumentumból nem derül ki, hogy mely térségeket támadták a NATO helikopterei.
Charles Bouchard tábornok, a légi hadművelet parancsnoka az első helikopter-bevetéseket eredményesnek nevezte. Szerinte a műveletek hatékonyabbá válhatnak a helikopterekkel, mert ezeknek a harci eszközöknek a célba találási képessége jóval pontosabb, mint a repülőgépeké.  Kadhafi erői igyekeznek lakott helyszíneken meghúzni magukat, így az ellenük bevetett harci repülőgépes támadások óhatatlanul polgári áldozatokkal is járnak. A helikopterekkel ezt ki lehet küszöbölni, de ellentétben a harci gépekkel kevésbé hatékonyak a tömeges haderő elleni küzdelemben.
Katonai források szerint brit és francia helikopterek állnak a NATO rendelkezésére líbiai rezsim elleni harcban. A légi járművek a líbiai partok közelében cirkáló hadihajókról szállnak fel bevetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!