Külföld

2011.07.18. 17:52

Egy francia hajó a Gázai övezethez indult

A gázai segélyflottilla egy francia hajója elhagyta a görög területi vizeket, és útban van a Gázai övezet felé - közölték hétfőn a palesztin területet sújtó izraeli zárlat elleni tiltakozó akció szervezői.

MTI

Tájékoztatásuk szerint a Dignité-al-Karama (Méltóság) nevű hajó vasárnap hagyta el a görög vizeket és Egyiptomot jelölte meg (a görög hatóságok előtt) hivatalos úticélként. Ez utóbbit azért tette, hogy kijusson Görögországból - mondta el Greta Berlin, a Szabad Gáza Mozgalom aktivistája. Hangsúlyozta, hogy a Földközi-tenger közepén teljesen törvényes módon bármikor úticélt változtathatnak.
A francia hajó azt tervezi, hogy kedden éri el a Gázai övezet partjait.
A hajó fedélzetén 16 ember tartózkodik, köztük Amira Hassz, a Háárec című baloldali izraeli napilap hírneves újságírónője és az al-Dzsazíra arab hírtelevízió forgatócsoportja.
A gázai segélyflottilla tíz hajóból állt. A másik kilenc járműnek a görög hatóságok korábban megtiltották a görög területi vizek elhagyását, sőt a görög parti őrség két olyan hajót is visszakísért a kikötőbe, amely engedély nélkül próbálta meg elhagyni az országot.
Az izraeli kormány korábban arra utasította a haditengerészetet, hogy ne engedje kikötni a Gázai övezetben a segélyt szállító nemzetközi hajórajt. Az izraeli hatóságok arra adnának engedélyt, hogy a hajók rakományukat az izraeli Asdod vagy az egyiptomi el-Aris kikötőjében partra tegyék, és ha bebizonyosodik, hogy nem szállítanak fegyvert vagy lőszert az iszlamista Hamász mozgalom uralta palesztin területre, a szállítmány hiánytalanul eljuthat a Gázai övezetbe.
A palesztinok és támogatóik szerint a tengeri blokád illegális, és kollektív büntetésként sújtja az 1,5 milliós gázai lakosságot.
Az izraeli törvényhozás etikai bizottsága hétfőn megbüntette a Balad nacionalista arab párt képviselőjét, mert részt vett a segélyflottilla tevékenységében. A képviselőtől két hétre megvonták a parlamenti felszólalás lehetőségét, de a szavazásokon részt vehet.
Tavaly májusban izraeli kommandósok elfoglalták a palesztin földsávot elérni próbáló előző nemzetközi flottilla török vezérhajóját, az incidensben kilenc török állampolgár életét vesztette. Az ügy nagy nemzetközi figyelmet keltett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!