Külföld

2011.08.11. 15:15

Tüntetők foglalták el a líbiai nagykövetséget Stockholmban

Tüntetők foglalták el csütörtökön a líbiai nagykövetséget Svédország fővárosában. Egy szemtanú elmondása szerint "teljes a zűrzavar" az épületben, a tüntetők kiabálnak, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető képeit és könyveket dobálnak ki az ablakokon.

MTI

A rendőrök a riasztó jelzésére érkeztek a helyszínre. A betöréskor a nagykövetség személyzete nem tartózkodott az épületben, és senki sem sérült meg, közölte a rendőrség.
   
Mentőegységek is érkeztek a nagykövetséghez, hogy matracokat helyezzenek el az épület ablakai alatt, így próbálják védeni az ablakokban lógó tüntetőket. A rendőrség közlése szerint közvetítők is úton vannak, hogy tárgyaljanak a tüntetőkkel. 
   

Emberek egy kis csoportja az épületen kívül az 1969-ben a Kadhafi vezette államcsínnyel megdöntött királyság zászlóját lengeti. A monarchia egykori zászlóját a líbiai lázadók használják lobogójukként a polgárháborúban, melyet február óta vívnak a Kadhafi-rendszer ellen.
   
Svédországban februárban engedélyezték a felkelők lobogójának felvonását a nagykövetségen, azt azonban eltávolították egy Kadhafihoz hű nagykövet kinevezése után.
   
Ebben az évben már harmadszor rohamozták meg tüntetők Líbia stockholmi nagykövetségét. Áprilisban hat embert vettek őrizetbe, amiért betörtek a diplomáciai képviselet épületébe az új nagykövet beiktatása elleni tiltakozáskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!