Külföld

2011.11.16. 12:49

Monti hivatalosan is elfogadta a kormányfői megbízatást

Mario Monti kijelölt olasz kormányfő szerdán hivatalosan is elfogadta a miniszterelnöki megbízatást, amelyet vasárnap kapott Giorgio Napolitano köztársasági elnöktől.

MTI

Monti az államfővel való találkozó után újságírók előtt bejelentette, hogy a miniszterelnöki tisztség mellett a gazdasági minisztériumot is ő fogja irányítani.

Miután Napolitano elfogadja az új kormány névsorát, a kabinet tagjai leteszik a hivatali esküt.

A Silvio Berlusconit a kormányfői poszton felváltó 68 éves volt EU-biztos közölte azt is, hogy három minisztériumot - a gazdaságfejlesztésit, az infrastrukturálist és a közlekedésit - összevon, és a csúcstárca élére a második legnagyobb olasz bank, az Intesa Sanpaolo elnökét, Corrado Passerát jelölte.

Monti szerint ezzel a döntésével az olasz gazdaság növekedésére irányuló kezdeményezések összehangolását akarja előmozdítani.

Érvelése szerint az 56 éves Passera mögött hosszú gazdasági vezetési múlt áll, járatos az ipar és a bankszektor világában, ami alapján tevékenysége az új kormányban "gyümölcsözőnek" ígérkezik.

A kormány válságellenes programját Monti várhatóan a szenátusban csütörtökön, az alsóházban pedig pénteken ismerteti.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A két legnagyobb párt támogatja Montit

 

 

 

 

 

Montit támogatja a két legnagyobb olasz párt


A kijelölt olasz kormányfő, Mario Monti elnyerte a két legnagyobb olasz párt - az eddig kormányon lévő, jobbközép Szabadság Népe (PdL), valamint az ellenzéki, balközép Demokrata Párt (PD) - támogatását.

Kedden mindkét párt jelezte, hogy Monti leendő szakértői kormánya feltétel nélkül számíthat támogatásukra. Azonban a korábbi várakozásokkal ellentétben képviselőiket mégsem akarják a kormányba küldeni.

Monti ezért attól tart, hogy a két párt által adott támogatás a valóságban csekély lehet majd, ami veszélyt jelenthet kormányára - írta a La Repubblica című római napilap internetes oldalán. A volt EU-biztos hétfő este még azt hangoztatta: fontos, hogy a politikai pártok támogatást nyújtsanak, mert e nélkül nem is fogna hozzá a kormányzati munkához. 

Pier Luigi Bersani, a PD vezetője leszögezte: pártja teljes meggyőződéssel támogat egy nagyratörő és a technokrata jellegű kormányt. Angelino Alfano, a PdL főtitkára pedig azt hangoztatta, hogy a Monti-kormánynak az Európai Unió által követelt reformokat kell politikájának előterébe állítania.  

Megfigyelők szerint a befolyásos politikai erők kormányon kívül maradása esetén Monti kabinetjének jóval nehezebb lesz a népszerűtlen gazdasági intézkedéseket keresztülvinnie a parlamentben és elfogadtatni azokat az olasz társdalommal. Monti mindenesetre jelezte, ha "vérre és könnyekre nem is, de áldozatokra szükség lesz."

A Corriere della Sera milánói újság véleménye szerint Monti igyekszik a legszélesebb társadalmi rétegeket megnyerni magának. Ezért nem csak a parlamenti pártok, a szakszervezetek és a munkaadók vezetőivel tárgyal, hanem ifjúsági és nőmozgalmak képviselőivel is konzultál kormányalakítási terveiről.

Montit vasárnap este bízta meg kormányalakítással Giorgio Napolitano köztársasági elnök. Az új kormány beiktatásáig Silvio Berlusconi ügyvezetőként kezeli az ügyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!