Külföld

2011.11.18. 05:28

Wall Street-ellenes tüntetők megkísérelték bezárni a tőzsdét

A Wall Street-ellenes mozgalom több száz támogatója vonult fel csütörtökön New York üzleti negyedében, megpróbálva megakadályozni, hogy az alkuszok bejussanak a tőzsdére.

MTI

Már a háromszázat is meghaladja az őrizetbe vett New York-i tüntetők száma

Meghaladja a háromszázat a New York üzleti negyedében zajló "tőzsdebezáró" akció során őrizetbe vett tüntetők száma.
A New York-i rendőrség szerint a rendbontásokban hét rendőr megsérült, és a tüntetők között is vannak sérültek. Két embert kórházba szállítottak.
   
A Wall Street-ellenes mozgalom több száz támogatója vonult fel csütörtökön New York üzleti negyedében, megpróbálva megakadályozni, hogy az alkuszok bejussanak a tőzsdére. A New York-i "tőzsdebezáró" akció egy országos, erőszakmentesnek deklarált megmozdulás része volt, amelyet a belváros-foglaló mozgalom tiltakozásként hirdetett meg azért, hogy kedden a hatóságok a Manhattanben lévő Zucotti parkban felszámolták a tüntetők sátortáborát.
   
A tüntetők a nap folyamán a New York-i szakszervezetek támogatásával el akartak foglalni 16 metrómegállót, a városházával szemközti Foley teret és át akartak vonulni a Brooklyn hídon is. Helyi idő szerint csütörtök éjszaka a tüntetők még a Brooklyn híd környékén voltak. A rendőrök őrizetbe vették azokat, akik szembeszegülnek velük, és akadályozni próbálják a forgalmat.
Michael Bloomberg, New York polgármestere önmérsékletre intette a tüntetőket. Közölte, hogy mindenkinek joga van a gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz, de ettől még nem csorbíthatja mások jogait. "Tiszteletben kell tartani a nyugodt élethez való jogot is" - így a polgármester.

Wall Street-ellenes tüntetők megkísérelték bezárni a tőzsdét - csütörtöki információk

A megmozdulás részvevői közül, akiknek létszáma később mintegy ezerre duzzadt, 177-et őrizetbe vett a rendőrség, köztük Ray Lewist, Philadelphia volt rendőrfőnökét. A New York-i "tőzsdebezáró" akció egy országos, erőszakmentesnek deklarált megmozdulás része volt, amelyet a belváros-foglaló mozgalom tiltakozásként hirdetett meg azért, hogy kedden a hatóságok a Manhattanben lévő Zucotti parkban felszámolták a tüntetők sátortáborát.
   
A New York-i demonstrációkat mégis összecsapások kísérték, amelyekben 7 rendőr és 10 tüntető megsérült.
   
"A tüntetők eddig csak minimális zavart okoztak városunknak. Sajnos, néhányan közülük szándékosan törekedtek az erőszakra" - jelentette ki Michael Bloomberg, New York polgármestere.
   
A szervezők azt ígérték, hogy csütörtöki lesz a két hónapja elindult mozgalom legnagyobb megmozdulása lesz. A tüntetők a nap folyamán a New York-i szakszervezetek támogatásával el szándékoznak foglalni 16 metrómegállót, a városházával szemközti Foley teret és át akarnak vonulni a Brooklyni hídon is. A hídon megrendezett legutóbbi akciójuk idején a rendőrök 700 embert őrizetbe vettek.
   
Csütörtökön a rendőrök országszerte több száz embert állítottak elő. Dallasban csütörtökön közbiztonsági és köztisztasági okokra hivatkozva felszámolták a tüntetőknek a városháza előtt létesített táborát. 18 személyt, aki nem volt hajlandó önként távozni, őrizetbe vettek. Berkeleyben egy hasonló akció során a Kaliforniai Egyetem területén 20 sátrat lebontottak és két személyt bevittek a rendőrségre. Los Angelesben 27 embert állítottak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!