Külföld

2012.03.22. 09:31

Éhségsztrájkkal tiltakoznak a litvániai börtönökben

Éhségsztrájkba kezdtek a litván börtönök rabjai és csatlakoztak hozzájuk a fogdák őrizetesei is, tiltakozásul amiatt, hogy a hatóságok drasztikusan korlátozták a komputerhasználat idejét a büntetés-végrehajtási intézményekben.

MTI

A litván büntetés-végrehajtási hivatal szerdai közlése szerint 2300 elítélt és őrizetes vesz részt a tiltakozó akcióban, amelynek keretében a fogva tartottak az ellen is felemelték szavukat, hogy rendkívül korlátozott az általuk vásárolható élelmiszerek és mindennapos szükségleti cikkek köre. A börtönhatóságok a közlés szerint igyekeznek elmagyarázni raboknak a korlátozó intézkedések lényegét és célját, s e "kampányhoz" hamarosan csatlakoznak a büntetés-végrehajtási hivatal munkatársai is.

A litván büntetés-végrehajtás szóvivője korábban arról tájékoztatott az Interfax hírügynökség jelentése szerint, hogy a tiltakozó akcióra készülve - s az étkezést megtagadó írásos nyilatkozatuk ellenére - a rabok kedden több börtönben is alaposan megebédeltek, majd ugyanolyan alaposan bevásároltak a börtönkantinokban, összesen 480 ezer litast (több mint 40 millió forint) költöttek el.

A litván börtönökben jelenleg összesen valamivel több mint tízezer elítélt tölti büntetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!