Külföld

2012.10.12. 10:20

Videó: erőszakba fulladt a chilei diáktüntetés

Újabb erőszakba torkolló diáktüntetések voltak csütörtök este a chilei fővárosban. A rohamrendőrök vízágyúval és könnygázzal oszlatták a város központjában összegyűlt több száz diákot.

LiveInfo

A békésnek indult demonstráció akkor vált erőszakossá, amikor csuklyát viselő fiatalok egy csoportja konfrontálódott a rohamrendőrökkel. A csoportosulások feloszlatásához a rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be, a símaszkot és kendőt viselő diákok pedig válaszul kővel dobálták a rendőröket.

Chilében a diáktüntetések 2011-ben kezdődtek és nem a csütörtöki volt az első erőszakba torkolló megmozdulás a dél-amerikai országban. Korábban iskolákat és állami intézményeket is megszálltak, boltokat és járműveket gyújtottak fel az elégedetlen diákok.

A diákok akciójának célja a chilei felsőoktatás minőségének javítása, illetve a kormány felsőoktatással kapcsolatos politikájának kritikája. A Chilei Egyetemisták Szövetségének (Confederación de Estudiantes de Chile, Confech) szerint az új felsőoktatási törvény a felsőosztálynak kedvez, a középosztályra és a legszegényebbekre viszont nagy terhet ró. A diákság legfőbb célja a képzési díjak csökkentése, illetve a teljes felsőoktatási rendszer átalakítása.

Videó:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!