Külföld

2016.07.18. 20:30

Ingatag a törökök helyzete?

Fegyveres konfliktus sem kizárt később Törökországban, ahol a játszma még nem ért véget - vélekedett Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, akit a közel 300 halálos áldozattal járó katonai puccs apropóján kérdeztünk.

Kovács Erika

- Függetlenül attól, hogy Erdogan török elnök milyen politikát folytat és milyen irányba megy, demokratikus úton választották meg - szögezte le a szakértő. Tarjányi Péter hozzátette, az európai értékrend szerint elfogadhatatlan fegyverrel leváltani a vezetőt. A péntek estétől szombat reggelig tartó puccs után rendőröket, tábornokokat bocsátottak el azonnal, 14 ezer embert már letartóztattak, köztük háromezer bírót. Az inga túllendült, a válaszlépések rossz irányba haladnak, a tisztogatás jelzi, az elnök nagyon fél.

Tarjányi Péter a puccsról kifejtette, a török katonák magasan képzettek, de a mostani államcsínyt furcsán szervezték meg, szerinte pancserpuccsnak is nevezhető. Többen közben megtorpantak, saját karrierjük érdekében mégsem álltak át a felkelőkhöz, és azt sem látták előre, az emberek közül mennyien tartanak velük.

Tarjányi Péter szakértő

Hírek szerint három-négyezer katona hajtotta végre a puccsot egy olyan hadseregben, amely a NATO-n belül a második legnagyobb katonai haderővel bír, 700 ezer tagú. A kiváltó okokról napvilágot látott híresztelés, miszerint az elnök szervezhette meg, feltevés, valóságalapot nélkülöz - állította a szakértő.

Kiemelte, az biztos, hogy váltóhangulat van az országban, nincs rendben a politika és az élet. A helyzet hezitálós , az emberek egy része lépéseket akart tenni, a többiek még kivárnak. A mostani hatalmas megtorlás vezethet egy következő puccshoz is, egyeseket felerősíthet, a bizonytalanokat, távol maradókat is például. Fegyveres konfliktus sincs kizárva, a játszma még nem ért véget - fogalmazott Tarjányi Péter.

- Ami a menekültek ügyét illeti, ha Törökország tudja és be akarja tartani a migránsokkal kapcsolatos megállapodásokat, akkor a menekültek maradnak az országban, és nem indul el a tavalyinál nagyobb hullám, ha pedig nem tudja ezt biztosítani, akkor érdekes nyarunk lesz - vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!