Külföld

2015.01.08. 09:19

Újabb lövöldözés Párizsban! Az exveszprémi kosaras Krasznai Milán beszámolója

Némaság borult a városra, a Champ Elysées-n kongott az ürességtől. Szerdán, a merénylet napján minden közösségi helyszínt, futball stadiont, arénát bezártak, többek között mi sem tartottunk edzést - mesélte a Párizsban élő Krasznai Milán, aki 1999 és 2002 között Veszprémben kosárlabdázott.

B. Virág Rita

Krasznai Milán 1999 és 2002 között Veszprémben kosárlabdázott

Krasznai Milán elmondta csütörtökön reggel is újabb lövöldözés volt az egyik vasútállomás közelében, ahol hátba lőttek egy rendőrt és további két sérültről is tudnak. A jelenleg kosáredzőként dolgozó fiatalember elmondta, egyelőre a helyi rádiókban, televíziókban sem mondanak többet, de a párizsi emberek aggódva várják, figyelik a híreket. Azt nem tudják, hogy a szerdai és a csütörtöki események között van-e összefüggés.

Krasznai Milán számolt be a Naplónak a Párizsban zajló eseményekről

- Hasonlóra még nem volt példa: szerda este Párizs utcáin gyakorlatilag lézengtek csak az emberek, kiürült minden, a Champs Elysées is, némaság borult a városra. Az emberek félnek kimenni az utcára, bár tudják, hogy nem a hétköznapi emberek voltak a célpontok, mégis úgy érzik, bármi megtörténhet. Rengeteg a fegyveres rendőr, katona az utcán, bár én még nem láttam olyat, hogy ellenőriztek volna valakit. Jómagam leginkább metróval közlekedem és ott tényleg feltűnően sok fegyverest látni. A lövöldözés teljesen sokkolta az embereket, s emiatt is őrült hajszát folytat a rendőrség. Sokan a 9/11-es amerikai támadással hasonlítják össze a szerdai eseményeket.

Krasznai Milán hozzátette, az elsők között látta a rendőr kivégzéséről szóló videót. Ilyet azelőtt csak filmekben látott, hihetetlen számára, hogy ez a való világban is megtörténhet.

A Napló megkeresésére a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztálya azt közölte, hogy Terrorelhárítási Központ folyamatosan figyelemmel kíséri, elemzi és értékeli a Párizsban zajló eseményeket. Jelenleg nem rendelkeznek olyan információkkal, amelyek arra utalnának, hogy a Párizsban történt merényletnek bármilyen magyar vonatkozása lenne.

Arról sincs tudomásunk, hogy a francia fővárosban zajló események olyan biztonsági kockázatot jelentenének Magyarországra nézve, amely különleges intézkedéseket indokolna. A TEK első kézből, a francia társzervektől is folyamatosan kap hiteles információkat a történésekről, és amennyiben szükséges, úgy felkészült minden olyan intézkedés megtételére, ami az ország biztonsága érdekében szükséges.

Kérdéssel fordultunk a  Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz is. Azt szerettük volna a megtudni, hogy a rendszerváltást követően Veszprém megyében mennyi muszlim vallású állampolgár kért és kapott letelepedési engedélyt, illetve mennyien kértek és kaptak állampolgárságot. Tájékoztatásuk szerint a hivatal nem gyűjt adatokat a kérelmezők vallási hovatartozásáról.  Felhívták a figyelmet arra, hogy az információs szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében a vallási hovatartozás különleges adatnak minősül.

 

Előzmények, a vérengzés további hírei:

Párizs teljesen új arcát mutatja a merénylet után - Kint élő magyarok beszámolói

Párizsi vérengzés - A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról

Párizsi vérengzés - Rómában biztonsági készültséget rendeltek el az újságok szerkesztőségeinél

Párizsi vérengzés - KKM: fokozott ellenőrzésekre kell számítaniuk a Franciaországba utazóknak

Párizsi vérengzés - Hollande nemzeti gyásznapot hirdetett csütörtökre

Párizsi vérengzés - La Libre Belgique: Mindannyian Charlie-k vagyunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!