Kultúra

2009.01.21. 03:28

A csengettyűs ember rejtélye

<b>Veszprém</b> - Edgar Allan Poe amerikai író, költő születésének 200. évfordulója alkalmából tartott előadást <em>Szabó F. Andrea</em>, a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének oktatója hétfőn a városi művelődési központban.

Szép Orsolya

A Mindentudó Ház című tudományos, ismeretterjesztő sorozat keretében megtartott Poe-előadás elején Szabó F. Andrea Poe életéről beszélt, melyben nagyon sok volt az olyan történés, melyet örökre homály fed, így aztán számos mítosz alakulhatott ki az író alakja körül. 

A szóbeszédek nagy része az író alkoholizmusáról, drogfüggőségéről, szerencsejáték-szenvedélyéről, illetve zavart elméjéről tudósít, de ezek valóságalapja vitatott. 

Annyi azonban bizonyos, hogy mindezen karakterjegyek nem nyomták rá bélyegüket Poe kiváló szerkesztői érzékére és alkotói pályájára, hiszen a romantika egyik legnagyobb alakját, a detektívregények és a sci-fi előfutárát tisztelhetjük benne.

A rövid elbeszélés műfaját is ő alkotta meg, mégpedig az intenzív izgalom megvalósításának jegyében, rémmesék és detektívtörténetek formájában. 

Auguste Dupin felügyelő alakjával pedig olyan klasszikus figurák megszületéséhez adott ihletet, mint Sherlock Holmes. 

Bár kiderült, hogy Poe nagy ellensége volt a technikának, ennek ellenére holdutazásról és transzkontinentális légi közlekedésről fantáziált sci-fi jellegű írásaiban. 

A költői és írói munkát Poe mesterségnek, szakmának tekintette, ennek megfelelően úgy gondolta, nem az ihlet, hanem a módszeresség és a precizitás vezet a tökéletes műalkotáshoz, mely nem tanít, hanem pusztán örömöt nyújt.

Az élvezetet verseiben zenei hatások segítségével idézte elő, így aztán nem véletlenül nevezik A holló költőjét csengettyűs embernek .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!