Kultúra

2009.01.27. 03:29

Dédi, Móricz, kortársak

<b>Veszprém, Budapest</b> - <em>Szilágyi Zsófiának</em>, a Pannon Egyetem magyar irodalomtudományi tanszéke docensének új tanulmánykötetét mutatták be múlt csütörtökön Budapesten, a Szlovák Intézetben. A továbbélő Móricz című könyvről Esterházy Péter Kossuth-díjas író beszélt.

Szép Orsolya

Esterházy Péter a kötet témája kapcsán kiemelte, hogy Szilágyi Zsófia mint keresztül-kasul olvasó Móricz-kutató szembeszegült a felejtéssel, ami nagy klasszikusunkat körülveszi: néz, lát, mutat , azaz teremti az összefüggéseket a kortárs irodalom és a móriczi életmű között. 

Esterházy szerint a nyomozás, a szövegkeresés eredményeként, mely az önéletrajziság, a testiség és a hagyomány köré szerveződött, megnyílt az út a Móricz-művek kortárs olvasása felé. 

A mesélős tanulmánykötet, melyet Esterházy saját bevallása szerint nagyon szívesen olvasott, Móricz használhatóságára világít rá, és - bár nem egy mozdulattal, hanem alapos összefüggés-kereső munkával - segít visszaemelni az utolsó másfél évtizedben méltánytalanul elhanyagolt klasszikus író szövegeit a kánonba azáltal, hogy az élő irodalom (Grecsó Krisztián, Oravecz Imre, Háy János vagy Nádas Péter) alkotásai felől nézve teszi őket olvashatóvá. 

Szilágyi Zsófia érdeklődése Móricz Zsigmond iránt már kisgyerek korában felébredt, hiszen dédanyjának, a kisújszállási Kálmán Bellának annak idején udvarolt a Nyugat híres alakja, mely tényt a családi legendárium gondosan megőrizte.

Az otthon és az iskolában hallott információk alapján kialakult Móricz-kép közötti különbségek erősen meghatározták gondolkodásmódját, s szépirodalom iránti rajongása mellett talán ezért is vált mára a Nyugat-korszak prózaíróinak elismert kutatójává, valamint a kortárs irodalom kritikusává. 

Az egyetemi docens neve Veszprémben nem cseng ismeretlenül, hiszen a Trialógusok című irodalmi beszélgetőesteken, melyet a Pannon Egyetem magyar irodalomtudományi tanszéke, az Ex Symposion című folyó-irat a Szépírók Társaságával együttműködve 2004 óta rendszeresen szervez, Bozsik Péter íróval számos kortárs alkotót láttak már vendégül. 

A rendezvény városi szinten is sikeres, az egyetemisták mellett a helyiek is gyakori látogatói a beszélgetéseknek, melyek célja a kortárs irodalom iránti rendszeres igény kialakítása. 

Az est sikerét Szilágyi Zsófia szerint jól mutatja, hogy a hallgatók nagy része napjaink irodalmának rendszeres olvasójává vált, melyben természetesen az is szerepet játszott, hogy az egyetemi órákon lehetőség volt előkészíteni, majd utólag megvitatni egy-egy meghívott vendég alkotói munkásságát, mely a személyes találkozás és a rendezvényen elhangzott újdonságok fényében még érdekesebb lett a diákok számára. 

A docens úgy véli, hogy egy kultúrára fogékony közösség jött létre, amely a helyi programokat is szívesen látogatja, kapcsolatot teremtve ezáltal a város és az egyetem szellemi élete között. Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága 2008 novemberében Szilágyi Zsófiának ítélte oda Az Év Kutatója díjat. 

A laudációban kiemelték a docens tudományos életben tanúsított aktivitását, mellyel sokat tesz azért, hogy a magyarországi irodalom és irodalomtudomány Veszprémben is erős bázisra találjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!