Kultúra

2009.01.20. 03:29

New Yorkból jelentkezik

<b>Budapest</b> - Vérbeli riporter, aki kíváncsiságával, korrekt stílusával képes a nézők sokoldalú tájékoztatására, aki nem engedi, hogy a képernyőn elragadják az érzelmei, noha gyakran dolgoz fel rázós történeteket. Esténként New Yorkból foglalja össze az eseményeket az MTV nézői számára.

Dallos Zsuzsa

Mindig is arra vágyott, hogy egyszer majd az USA-ból mutatja meg a világot a magyar tévénézőknek. Egyszer már nyolc éve néhány hónapig megtette, amikor magánemberként férjét kísérve épp akkor volt a világvárosban, amikor az ikertornyok leomlottak. Egy éve szinte minden este láthatjuk a felhőkarcolók világában.

- Könnyen beilleszkedtek?

- Visszatekintve úgy érzem, igen, de sok szerencsével és segítséggel. Éppen találtunk egy lakást, amit megszerettünk, éppen elment a sarki oviból egy amerikai kisfiú, és felvették a helyére a fiamat, találtunk pár jó barátot, és rengeteget vannak velünk a nagymamák. És persze nem jutottam volna egyről a kettőre operatőröm, Rózsa Ákos segítsége nélkül sem, aki már tíz éve él itt.

- A gyermekeket mi segítette az átállásban?

- Például a magyar mesekönyveik! Kis stabilitást adtak, emlékeket idéztek... És persze egy gyereknek az a legfontosabb, hogy a szűk környezete stabilitást, harmóniát sugározzon. A többi ezután már megy magától. Ide, az idegen nyelvi környezetbe szinte előzmény nélkül dobtuk be őket, és szerencsére beigazolódott: a kicsi gyerekek, ha nyelvtanulásról van szó, olyanok, mint a szivacs.

- Teljesen más ott dolgozni, és nemcsak azért, mert neked kell minden technikát kezelned, de jóval nagyobb a felelősség is, magad döntöd el, mikor mit adsz.

- A tartalomban szerencsére sok irányítást és segítséget kapok Budapestről is, a szerkesztőkkel mindenről egyeztetünk. A technikával valóban magányosabbnak érzem magam.

- Barátai a szakmából vagy a gyerekek játszótéri, iskolai kapcsolataiból verbuválódnak?

- Itt New Yorkban ugyanúgy jártam, mint Budapes-ten: megmaradt a pár, legrégebbi barátom, egy szűk kör - ugyanúgy, mint otthon -, és van pár új, a gyerekek révén szerzett kisgyerekes barátnőm - ugyanúgy, mint otthon. Utánuk jönnek az ismerősök, de az már lazább kötődést jelent. Az amerikaiak gyorsan barátkoznak, nyitottak, de hamar repülnek is tovább.

- Mennyire gyermekbarát a város?

- New York nagyon furcsa: fárasztó, gyilkos város, egy energiavámpír, rohan, követel, kiköpi azt, aki lemarad. Azonban ennek a teljes ellen-téte is igaz! 

Tele van játszótérrel, mosolygó anyukákkal, elképesztően sok a gyerek, minden étterem, múzeum, fodrász vagy bolt gyerekbarát. Szó szerint nincs olyan zug, ahol az ember ne látna gyerekeket. Az amerikaiak sok gyereket vállalnak, sokat fogadnak örökbe, és a gyerekcentrikus életmód New Yorkban is látszik.

- Nekünk New York többnyire Manhattant jelenti. Tudom, önök nem ott, hanem Brooklynban laknak. Milyen gyakran jut el oda? Színházba, moziba, hangversenyre?

- Sokkal ritkábban, mint szeretném, de ezt valószínűleg mindenki, aki itt él, így gondolja! Mivel nekem az éjszaka értékes munkaórákat jelent, ritkán pazarlom őket szórakozásra. Pedig közel van a metró, igazán nem tart sokáig Brooklynból Manhattanbe érnem. 

Ugyanakkor ma már Brooklyn is nagyon izgalmas, a fiatalok közül sokan kiköltöztek ide, hiszen olcsóbb, és tele van jó éttermekkel, galériákkal.

- Láttuk a Híradóban és hallottuk öntől is, hogy a város fényárban úszott. Hogyan ünnepelnek arrafelé?

- Mivel az amerikaiak többsége vallásos, ezért a közhiedelemmel ellentétben itt nemcsak a vásárlás fontos karácsonykor. És, ahogy mondtam, itt több gyereket vállalnak a családok, úgyhogy a karácsony igazi hatalmas, csa-ládi ünnep! Az amerikaiak díszítési mániája pedig egyszerre megmosolyogtató es irigylésre méltó: hatalmas Mikulások és rénszarvasok integetnek. 

Giccs ide, giccs oda, az embernek mégiscsak jobb kedve lesz tőlük.

- Hogyan telt az első kinti karácsonyuk?

- Gyönyörű volt, bár ez volt az első olyan karácsony, amelyet nem töltöttünk együtt a nagy családdal. Ez azért hiányzott. De a fánk szép volt, a gyerekek és mi is boldogok voltunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!