Kultúra

2009.04.24. 02:29

A herceg visszatért magyar ősei földjére

Budapest - Tolókocsin érkezett a nyolcvannégy éves világsztár Budapestre és boldogan fogadta a rajongókat. Tony Curtist ezúttal új oldaláról ismerheti meg a közönség: íróként és festőként is megállja a helyét.

Osváth Sarolta

A szépség - Tony Curtis esetében a jóképűség - mulandó, de ezen kár búslakodni. Van élet, méghozzá alkotó erejű nyolcvanon túl is, ezt bizonyítja a két éve tü- dőgyulladásból kómába esett, majd még nem teljesen felépült hollywoodi sztár példja.

Magyar virtus persze kell a hihetetlen életerőhöz és életkedvhez, no meg egy negyven évvel fiatalabb, feltűnően csinos feleség is, aki Budapestre is elkísérte világhírű párját. Sőt, hozták az anyóst is, akinek Tony Curtis magyar hangja, Sztankay István magyarul próbált udvarolni.

Az anyós nem beszél a nyelvünkön, a világsztár viszont néhány szót akcentus nélkül is tud magyarul, sőt, a híres Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék kezdetű nótát szívesen elénekli bárhol, ahol magyar gyökereivel büszkélkedik. Szülei Mátészalkáról vándoroltak ki.

Ezúttal a budapesti Virágh Judit Galériában tette meg, ahol bemutatták azt a hatvan festményt, amelyet Tony Curtis festett az utóbbi években. Curtis ötven éven át filmezett, több mint százötven filmben szerepelt.

Egy másik utolérhetetlen világsztárral, Marilyn Monroe-val filmtörténetet írtak egyebek közt az immár klasszikussá vált Van, aki forrón szereti című vígjátékkal. 

Élettörténetének megírásához spontán módon kezdett, néhány gondolatot leírt, majd áradni kezdett a mondanivaló - mondta, így kerekedett ki a fordulatokban gazdag mesés, és mégis igaz történet, sok különleges fotóval illusztrálva. Nem nehéz megjósolni, hogy ez lesz az idei könyvfesztivál egyik szenzációja. 

Tony Curtis mint festő is tehetséges, bár ez csak színészi karrierjének leáldozásával derült ki. A lappangó vágy és képesség azonban felszínre tört, és a művész lelke újabb kifejezési formában mutatkozott meg. 

Igazi amerikai feelinget sugalló csendéleteket festett meg, például lusta cicákat gombolyagokkal, dús virággal teli vázákat.

Mást stílust képviselnek a szerepeiről, a filmekben játszott karakterekről werkfotók alapján készül olaj- és akrilfestékkel készült művei. Tony Curtis visszhangot kiváltó kiállításai Las Vegastól a londoni Harrods áruházon át a neves Gallerie Amsterdamig bejárták a földet.

Képei eladásából származó bevételét gyakran ajánlja fel segítő szándékkal fontos célokra a festészetben is nagy örömét lelő, örökifjú művész. Budapesten is lesz árverés, a májusi aukció bevételét ugyancsak jótékonysági célra fordítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!