Kultúra

2009.05.18. 02:28

Szerethető költői világ

Csopak - Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Csopaki irodalmi fesztivált múlt csütörtökön és pénteken, amelyen kilenc főiskolás és egyetemista diákíró és -költő vett részt.

Kellei György

A kétnapos fesztivál házigazdája, koordinátora Mezey Katalin költő volt, aki elmondta, hogy Debrecenből, Szombathelyről, Miskolcról és Keszthelyről, az ország különböző pontjairól érkeztek fiatal költők és írók Csopakra. 

Első nap Nagy Gábor költővel, íróval, főiskolai tanárral folytattak műhelybeszélgetést a résztvevők, majd pénteken délelőtt Teresa Worowska lengyel műfordítóval találkoztak. Kora délután pedig Vasy Géza irodalomtörténésszel, a Magyar Írószövetség elnökével cseréltek eszmét aktuális irodalmi, esztétikai kérdésekről. 

Este a művelődési házban Faragó Laura ének- és előadóművész Kiss Benedek József Attila-díjas költő, a Csopaki irodalmi fesztivál díjazottjának verseiből adott elő, s népdalokat énekelt. A költő munkásságát Vasy Géza méltatta. Hangsúlyozta, hogy éppen negyven esztendeje jegyezhették meg a költészet magyar barátai Kiss Benedek nevét, 1969 végén jelent meg ugyanis a Költők egymás közt című reprezentatív antológia, amely 15 pályakezdő verseit közölte. Kiss Benedek 23 művel jelentkezett, őt Juhász Ferenc mutatta be. A következő évben megjelent első önálló kötete.

- Kiss Benedek már kiforrottan egyéni hangú költőként mutatkozott be. Olyan utat választott, amely hagyományközelibb abban az értelemben, hogy nem csupán a huszadik századi, hanem a sok évszázados örökséghez is szervesen kapcsolódik - mondta Vasy Géza. - Az ezredvég hol szigorúan racionális, hol határtalanul irracionális világában, amikor e végletek egyaránt embertelennek bizonyulnak, emberszabású költői világot teremtett, amely nemcsak szemlélete, hanem poétikai-nyelvi eszközei miatt is valónak, szerethetőnek bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!