Kultúra

2009.05.21. 02:29

Történelem és szerelem

Veszprém - A városi művelődési központ Március 15. úti klubkönyvtárában kedden délután mutatták be Vermes Éva író Egymásba zárva - A szerelem hitvallása című legújabb regényét. A szerzővel Gombos Antalné népművelő beszélgetett.

Kellei György

Vermes Éva, akinek élete - ahogy mondta a könyvpremieren - Balatonalmádi, Budakalász és Budapest háromszögében telik, pár évvel ezelőtt A fecskék délre szállnak címmel nagy sikerű regényt írt. Új művében tulajdonképpen visszatérnek az akkori főszereplők, Sára, a magyar lány és Nikó, az ifjú görög férfi. 

Az Egymásba zárva ebben az értelemben folytatása az előző regénynek, de külön műként is megállja a helyét. A könyv borítójáról, amelyen Veszeli Lajos Balatonalmádiban élő festőművész kompozíciója látható, Gombos Antalné szinte áhítattal, szép, bensőséges szavakkal beszélt, a borító látványán keresztül elemezte a regény szellemiségét, tartalmát. 

Hangsúlyozta, hogy Vermes Éva ugyanilyen ihletetten szól az egyszerű hétköznapokról, ezeket az eseményeket éteri magasságokba emeli. Vermes Éva három éven át dolgozott a regényen, s mint említette, Szkutari, a halászfalu és a többi görög helyszín valódiak, élményeit és benyomásait írta meg, de nem a saját életéről van szó, a szereplők elképzelt, kitalált személyek. 

Találkozásuk, szerelmük nehézségekkel és küzdelmekkel jár, mint mindnyájunké. A regény története a 20. század második felét fogja át, az olvasó betekinthet a görög és a magyar történelembe, azok ellentmondásaiba, és emellett megismerkedhet mindkét ország tájaival, embereivel, szokásaival. 

Elhangzott az is, hogy az új regény szerkezete, cselekménybonyolítása eltér a korábbiétól, s olykor torlódnak benne a jelzők, amelyek a görög világot, mentalitást, kis túlzással édeni hangulatát adják vissza. 

Szegő András
újságíró a következőket írja Vermes Éva regényéről: Varázslatos hatást tett rám már a szerző előző regényének pompás mesefűzése, sodró lendülete, elragadó érzelmessége és fanyar iróniája is, ezért hát örömmel vettem kézbe új regényének kéziratát, melyet aztán egy szuszra végigolvastam. 

Mert muszáj volt, hiszen a kifejezés legklasszikusabb értelmében nem lehetett letenni, annyira érdekes, izgalmas, elragadó és szépséges történet életről, halálról, szerelemről, ma-gányról, misztikumról, valóságról... Szalay Kriszta színművész pedig így vall: Vermes Éva regényének hősei tiszta lélekkel vágynak egymásra, ám az élet többnyire mást akar. 

Emberi sorsok, történelem, politika, idő- és országhatárokat átszelő szerelem. Ha e könyv szereplőivel tartanak, az olyan lesz, mint egy gyönyörű, izgalmas utazás. A könyvbemutató végén Gombos Antalné felolvasta az írónő vallomását is a kötet borítójáról: Amíg élt az édesanyám, mindig alig vártam, hogy egy-egy írásomat elolvassa. 

Hümmögött egy sort, aztán: Szép történet - mondta. Nehéz tudomásul venni, hogy már csak képzeletben mondhatom neki: - Tessék, Mama, megint írtam neked egy szép történetet! A regényből Tischler Barbara, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja olvasott fel részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!