Kultúra

2009.06.08. 02:29

A halhatatlanok közt

Veszprém - Eperjes Károly idén tagja lett a Halhatatlanok Társulatának. A Petőfi Színház művészeti tanácsadójával nemcsak a díjról, de a színház idei évadjáról is beszélgettünk.

Balla Emőke

- A Halhatatlanok Társulatát a Magyar Televízió egykori kulturális műsorszerkesztősége, a Stúdió alkotóinak tagjai hozták létre. A közönség szavazatai alapján idén önt is beválasztották.

- Abban, hogy ennek a társulatnak, díjnak ez a neve, van némi abszurd humor. Mindig öröm, ha a nézők szeretetét élvezheti az ember. De hogy halhatatlan lennék? Én halandó ember vagyok. Bízom benne, hogy a lelkem majd halhatatlan lesz.

- Beszéljünk a Petőfi Színház idei évadáról. Hogy fogadta azt a közönség? Tavaly azt mondta, az idei fogadtatása alapján jövőre három műsortervvel készül.

- Az évadot jól fogadta a közönség. Kiderült, hogy az igényes, könnyebb műfaj iránt nagyobb az igény, bérleten kívül is bőségesen tudjuk játszani a darabjainkat, de az igényes előadásokon is telt házak voltak, szakmai siker is született, az Édes Anna megnyerte a vidéki színházak fesztiválját Sopronban, a Moliére-t a debreceni színház beépítette jövő évadának műsortervébe. Meglepett, hogy a harmadik legnehezebb produkciónknak, a Kakukkfészeknek ekkora a közönségsikere.

- Meglepte? Úgy hallottam, az viszont kicsit bántotta, hogy a Kakukkfészek nagyobb siker, mint a Moliére.

- Mert a Moliére jóval nehezebb, mint a Kakukkfészek. Az utóbbi egy síkon, de nagyon virtuózan működő darab, míg az előbbi bonyolultabb, több síkon zajlik. A második teljes évadunkra egy B tervvel készülünk, felvállaltan két nehezebb, fajsúlyosabb produkció lesz és három könnyebben fogható darab. Három-kettő arányban könnyedebb előadást kínálunk, bár itt is van egy klasszikus, a Csárdáskirálynő. Régen volt itt zenekaros nagy operett.

- Amit a győri színháztól vesznek át . Később is terveznek darabcserét?

- Ha ez gazdaságilag így megy tovább, ezt kell tennünk, mert nem tudjuk máshogy jól kigazdálkodni az évadot. Jó minőségű darabokat nem kell levenni a színháznak csak azért, mert már kijátszotta, így másik város közönsége is láthatja azokat. Mi az Indul a bakterház című előadást visszük Győrbe.

- Az idei évadban három előadásban szerepelt. Jövőre?

- Jövőre csak egyben. Nem bírom, nagyon sok ez nekem, nagyon elfáradtam. Három ekkora szerepet eljátszani nagyon fárasztó, Pesten öt szerepem van, ráadásul Sopronban is be kellett ugranom a saját rendezésembe. Ez nagyon sok volt, most lesz majd, amit visszaadok. A közönség nem vette észre, de én nagyon kimerültem.

- Veszprémben közéleti szerepet is vállal, számtalan kulturális rendezvényen - könyvhét, jótékonysági hangverseny, rendkívüli irodalomóra - van jelen. Hogy bírja?

- Még jobban szeretnék bekapcsolódni a veszprémi életbe, rendszeresen kapom a jobbnál jobb kulturális meghívókat, de nem tudok eleget tenni, mindenhova nem tudok elmenni. Nem tudok ennyi felé szakadni, ennyi helyen részt venni. Ráadásul szívem szerint minden kézilabdameccsen ott lennék - ez a szívem csücske -, de nem tudok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!