Kultúra

2009.06.19. 02:28

Az én percem - Könyv és művészet

A könyv felől közelítve a művészethez, először a kódexek juthatnak eszünkbe, a gyönyörűen kivitelezett iniciáléikkal, miniatúráikkal.

Nagy Terka

A könyv felől közelítve a művészethez, először a kódexek juthatnak eszünkbe, a gyönyörűen kivitelezett iniciáléikkal, miniatúráikkal. 

Később, a nyomdászat megindulásával művészetnek nevezték azt a tudást, amellyel kialakították a könyv külső megjelenési formáját. 

A könyvet ebben az időszakban a tartalma, a szövege jellemezte, ha ez esztétikai értékkel is párosult, felkeltette a szenvedélyes könyvgyűjtők figyelmét. A nyomdák gépesítésével növelték a példányszámokat, de a technikai nehézségek miatt a minőség rovására tették, a könyv veszített művészi értékéből. 

Ennek megreformálására indult a 19. század végén a könyvművészeti mozgalom. 1952-től a honi tervező munkáját az évente megrendezésre kerülő Szép magyar könyv versenyen ismerik el. 

Ha a másik irányból, a művészet felől közelítünk a könyv felé, szintén gazdag világ tárul a szemünk elé. 

Már nagyon korán megjelenik a könyv művészeti alkotásokon. Igazán a 20. században fordult a művészet e téma felé, s lett nem egy alkotónál a főszereplő a könyv, akár szoborként, akár festményként vagy grafikaként. 

A legjellemzőbb megjelenési formája a művészkönyv, mely egyszerre könyv és műtárgy. 

Szabad képzőművészeti műfaj ez, lehet szövegcentrikus, de van csak formájában könyvre emlékeztető alkotás is, nagy részük papír alapanyagú, de ismerünk fémből, fából vagy műanyagból elkészítettet is, csak a művész fantáziáján múlik. 

Németh Gábor igazgató
zirci műemlék könyvtár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!