Kultúra

2009.06.11. 02:29

Szücs Borka - Hullámzó szimbólumok

Veszprém - Negyedik önálló tárlata nyílt meg a fiatal festőművésznek, Szücs Borkának a közelmúltban a Csermák Antal Zeneiskolában.

Deák Dóra

Szücs Borkának 2005-ben jelent meg először naptára, ami elindította ezen a pályán. Az első kiállítására 2006-ban került sor volt iskolájában, a Cholnoky Jenő Általános Iskolában. 

Borkával az otthonában találkozom, ahol három és fél hónapos kisfia, Ábel épp aludni készül, kétéves kislánya, Ilka pedig indul a nagymamájához. 

A jelenleg főállású anyukától megtudom, hogy már kisgyermekként érdekelte a képzőművészet, a szobájában volt a falon egy hely, ahova rajzolhatott, és már ekkor szívesen alkotott. 

Később rajz tagozatos gimnáziumba járt, ahol különféle technikákat tanult, felsőfokú tanulmányait azonban mégsem ezen a pályán folytatta, hanem idegenforgalmi technikusként tanult tovább.

- Az iskolában általában unatkoztam az órákon, és a füzeteim szélét, a margót mindig telerajzoltam. Ezeket a képeket elraktam, és később részben innen jöttek az ötletek - mondja mosolyogva, majd hozzáteszi, hogy sokáig hajózott magánszemélyek jachtján. 

A tenger közelében töltött évek, a természet, a napfény, a víz közelsége, az óceán átszelése vitorlással olyan hatással volt rá, hogy a hullámvonalak szinte minden képén megjelennek. 

- Pár év kihagyás után hiányzott, hogy kézzel alkossak valamit, ezért ha volt egy kis időm, festettem. Reggel, amikor felébredtem a hajón, olyan látvány fogadott, amire minden ember szívesen ébredne. Élénk színek, napfelkelte és a végtelen kék tenger - sorolja lelkesen a fiatal festő, aki képeihez mindig vidám színeket használ.

Szabadidejében szívesen varr vagy fűz gyöngyöt, az ő szavaival élve szeret bütykörészni, mert jó érzéssel tölti el, ha a lakásban olyan dolgok veszik körül, amiket ő készített. 

- A virág alakú játszóplédet is én varrtam a gyerekeknek - mutat a földre. Borka nagyon büszke, hogy két évig önkéntes volt a Bátor táborban, ahol krónikus beteg gyerekeket táboroztatnak. 

Ennek az ismeretségnek a révén 2008-ban újból részt vett a táborban, és férjével, valamint húgával kifestették az egész orvosi épüle-tet, amelynek terveit ő készítette el. A falfestést tovább szeretné folytatni, mert élvezte a munkafolyamatot, a tervezéstől a kivitelezésig. 

- El tudom képzelni, hogy óvodákat, gyermekrendelőket, kórházakat dekoráljak, mert az épületek színes falai elvonják a gyermekek figyelmét arról, hogy orvosi közegben van-nak - mondja elképzeléseit. 

- Örülök, ha látom, hogy olyan emberhez kerül a képem, akinek igazán tetszik - teszi hozzá végül Borka, akitől még megtudom, hogy jelenleg nincs külön dolgozószobája , de hamarosan Nagyvázsonyba költöznek, ahol reményei szerint lesz külön helye, ahova elvonulhat alkotni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!