Kultúra

2009.07.30. 02:29

Intenzív zenésztábor - Nyári akadémia a Dohnányi zeneművészeti szakközépiskolában

Veszprém - Lassan a vége felé közeledik az Auer Nyári Akadémia. A közel kéthetes tábor záró rendezvénye lesz az Auer Szimfonikusok hangversenye vasárnap a várban.

Deák Dóra

A veszprémi születésű Auer Lipót emlékét, szakmai örökségét szeretné ápolni a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola azzal, hogy szimfonikus zenekarukat róla nevezték el - tudom meg Molnár Pétertől, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatóhelyettesétől, aki azt is elmondta, hogy az Auer táborban régebben egyéni foglalkozások voltak, de az utóbbi évben átalakult nyári szakmai gyakorlattá, amelynek az a célja, hogy a diákok olyan zenekari gyakorlatot szerezzenek, amelyre a tanév során nincs lehetőségük. 

A táborban az Auer szimfonikus zenekar tagjai vesznek részt, amely a középiskola jelenlegi és volt hallgatóiból, valamint egy-két külsős, nagyon tehetséges diákból áll. Idén ötvennyolc lelkes - többnyire középiskolás, de főiskolás és egyetemista is van a zenekarban - tanuló próbál naponta kétszer három órát, hogy a hétvégi hangversenyen a legjobb tudásuk szerint muzsikáljanak. 

Az együttes próbáit és koncertjeit a Veszprémi Ünnepi Játékok időtartama alatt tartotta, többször volt toronyzene is a várban. Záró hangversenyük idén kicsit késve, de a rendezvényhez kapcsolódóan augusztus 2-án, vasárnap este nyolc órakor lesz a veszprémi várban. 

Az Auer Szimfonikusok igényes és sokszínű műsort adnak, ahol a közismert és népszerű művek mellett könnyed, fülbemászó dallamok is felcsendülnek. 

Hallható lesz többek között Gluck, Haydn, Bach, Stokowski, Respighi, Rossini, Saint-Saens, valamint Csajkovszkij egy-egy ismert darabja is. A közel kéthetes tábor a múlt hét szerdán kezdődött szólampróbákkal, amiket a középiskola művésztanárai vezettek. 

A diákok az iskolában laknak a próbák ideje alatt. - A veszprémi tagok közül is van, aki beköltözött erre az időre a kollégi-umba - mondja az igazgatóhelyettes, aki azt is elárulja, hogy a fegyelmezéssel nincs probléma. 

- A napi hat óra intenzív zenekari próba után esténként az ünnepi játékok rendezvényeire is rendszeresen ellátogattak a fiatalok, ami nagy lendületet ad a munkájukhoz, ösztönzően hat rájuk - fűzi hozzá Molnár Péter.

A hangverseny anyagát a diákok már a tanév végén megkapták, a táborba felkészülve érkeztek, itt már csak a közös gyakorlás maradt. - Olyan alapossággal és intenzitással, amilyennel a nyári zenekari próbák során találkoznak a gyerekek, máshol nem fognak. 

Tanév közben ez nem megoldható, mert az együttesben volt diákok is zenélnek, így a próbák nehe-zen egyeztethetőek össze - mondja az igazgatóhelyet-tes, aki büszkén hozzáteszi, örömmel tölti el, hogy szívesen jönnek a zenekar tagjai a táborba, lelkesek, szeretik azt, amit csinálnak. 

Egy ilyen nehéz, fárasztó és kemény hét után a fiatal zenészek kiállnak a színpadra, ahol érezhető, hogy akarják és meg is valósítják a koncertet. A zenekar munkáját a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője, Kováts Péter hegedűművész irányítja, a felkészítésben a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárai vesznek részt. 

Molnár Péter végül elmondja, terveik között szerepel, hogy év közben is adjanak két-három koncertet. A Brusznyai-hangverseny mellett, a tanév zárásaként idén a megyeháza Szent István Termében is volt egy koncertjük, amit szeretnének jövőre is folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!