Kultúra

2009.08.27. 02:29

A sokszínűség előnyei - Tehetséges roma fiatalok támogatása - Pápai diáklány a csoportban

Budapest - Felejthetetlen élményekkel, programdús napok emlékével tértek haza azok a roma fiatalok, akik a Romaster tehetséggondozó program keretében öt napig Csillebércen táboroztak. A programot a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) koordinálja. Adriány Kincső ügyvezető igazgatóval az esélyegyenlőség megteremtésének nálunk még szokatlan, emberközeli módszeréről beszélgettünk.

Osváth Sarolta

- Augusztus elején immár második alkalommal szerveztünk tábort a Romaster programban részt vevő roma fiatalok részére, az ország különböző részein élő huszonkilenc diák közül tizenhatan vettek részt a közös szakmai és kulturális programokon. 

A kirándulások, város- és üzemlátogatások, találkozók, beszélgetések elsősorban azt a célt szolgálják, hogy megerősödjön a kapcsolat a fiatalok és a mentoraik között - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. A programot 2007-ben alapította a HBLF és az IBM Magyarország, azért, hogy segítsék a fiatal roma értelmiség kialakulását.

Tehetséges középiskolás roma gyerekek számára hirdettek pályázatot, amelynek célja, hogy ösztöndíjjal és folyamatos törődéssel, életük, tanulmányi előmenetelük figyelemmel kísérésével támogassák terveik megvalósítását. 

A tehetséggondozó programhoz csatlakoztak a HBLF tagvállalatai, eddig tizenkét nagyvállalat tartotta fontosnak ezt az ügyet. A cégek részéről nem csupán arról van szó, hogy bizonyos összeget támogatás címén átutalnak a HBLF-en keresztül a diákok számára. 

A havi húszezer forintos ösztöndíj - amelyet kizárólag a tanulmányok költségeire, például nyelvórákra lehet fordítani - csak az egyik pillére a programnak - magyarázza Adriány Kincső.- Ennél fontosabb az, hogy a támogató vállalatok mindegyike mentort jelölt ki a támogatott diák mellé, akire nemcsak szakmailag, hanem emberileg is számíthatnak. 

A kapcsolat harmadik eleme legalább ilyen fontos: a nyári szünidőben a mentor cégek munkalehetőséget biztosítanak a fiataloknak, akik beilleszkedhetnek egy közösségbe, megtanulhatják a kapcsolatépítés gyakorlatát, és tapasztalatokat szerezhetnek arra, hogyan kell elfogadtatni magukat.

A kapcsolatépítés szempontjából is rendkívül hasznos és sikeres ez a megoldás, hiszen ha a cégnél már ismerik, tudják, mire képes az illető fiatal, a jövőben is számítanak rá.

A programban a támogatók eleve azokat választották ki, akiknek az irányultsága, érdeklődése illeszkedik az adott cég tevékenységéhez. A távlati cél nyilván az, hogy a tehetséges, jól képzett roma fiatalok majd a mentor cégnél kamatoztassák tudásukat. 

A kapcsolat hosszú távra szól, a tehetséggondozás nem ér véget, ha a gyerekek elvégzik a középiskolát, folytatódik az egyetemi évek alatt is.

Természetesen nincs arra garancia, hogy abban a pillanatban, amikor megszerzik a diplomát, biztosan alkalmazni is fogják őket, hiszen a piac, a cégek helyzete is változhat, de mindenképpen az a törekvés, hogy versenyképes tudással, felkészülten, a hátrányaikat és a társadalmi előítéleteket maguk mögött hagyva kerüljenek ki a nagybetűs életbe .

- Fontosnak tartom, hogy a tagvállalataink mint támogatók fel- sorakoztak a feszítő társadalmi probléma megoldásáért tenni is szándékozók közé. A sokszínűség előnyeinek elismerése és példaként állítása reméljük, szélesebb körben is hat majd.

A Romaster program mindenesetre bővül, egyre több vállalat csatlakozik hozzá és a lehetőségeihez mérten segíteni kívánja, hogy a roma fiatalok közül minél többen jussanak lehetőséghez a felsőfokú végzettség megszerzésére és ezáltal a társadalmi felemelkedésre - mondta Adriány Kincső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!