Kultúra

2009.09.10. 02:29

Hímzések és ékszerek

Balatonalmádi - Az országos ifjúsági népi kézműves pályázat eredményhirdetését és a pályamunkákból készült kiállítás megnyitóját a napokban tartották a Pannónia Kulturális Központban.

Gaál Julianna

A pályázatot nyolcadik alkalommal írták ki, négy kategóriában - hímzés, csipke, viselet és népi ékszer - és két korosztályban - 10-15 év és 16-25 év - hirdettek győztest. 

A tárlatot S. dr. Lackovits Emőke néprajzkutató nyitotta meg, aki beszédében elmondta: ebben az évben 142 pályamunka érkezett, melynek fele hímzés volt. Sok kiemelkedő minőségű, igényes alkotás született ebben a kategóriában, csipkekészítéssel azonban csak hatan próbálkoztak, sajnos a beküldött pályamunkák színvonala messze elmaradt az eddigi évekétől, így ebben a kategóriában nem hirdettek győztest. 

Az alkotások tanúskodnak a pályázók felkészültségéről - emelte ki beszédében a néprajzkutató -, érdeklődéséről, gondolkodádáról, valamint kifejezik egy tájegységhez való kötődésüket is.

A viseletek alkotói közül a legkiemelkedőbbek a békéscsabai kézműves szakiskola, valamint a debreceni könnyűipari szakközépiskola és szakiskola diákjai lettek. 

A megyéből sajnos egyetlen pályázat sem érkezett. A díjkiosztón közreműködött Laki Gabriella, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója, valamint a hajmáskéri Amatőr Komédiás Társulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!