Kultúra

2009.10.20. 12:17

Herendi, Zsolnay, hollóházi

Herend - Három porcelánmanufaktúra, a Herendi, a Zsolnay- és a hollóházi műhelyek termékeiből, alkotásaiból nyílt kiállítás nemrég a Porcelánmúzeumban.

Gaál Julianna

Nem fordulnak magukba, nem fulladnak hagyományaikba a porcelángyártás magyarországi fellegvárai, hanem időről időre képesek megújulni, és befogadni kortárs alkotók elképzeléseit. Ennek egy bizonyítéka volt a nemrégiben megnyílt kiállítás. 

2008-ban az iparművészeti múzeumban rendezték meg a Craft and Design elnevezésű tárlatot, melyen a kortárs iparművészet minden ága képviseltette magát - fogalmazott megnyitó beszédében dr. Horváth Hilda, az Iparművészeti Múzeum tudományos főigazgató helyettese. 

A kiállításon, melyen a Herendi Porcelánmanufaktúra is részt vett, fogant meg a gondolat, hogy a porcelángyártás termékeit külön is bemutassuk. A herendi tárlaton kiállított három porcelángyár alkotásai közül több túllép a funkcionális használaton, és szobrászati alkotásnak tekinthető.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte: a gyár küldtésének tekinti a hazai és európai hagyományok ápolását, a környezet esztétikai szépségéhez való hozzájárulást, valamint a család szerepének hangsúlyozását.

A megnyitó ünnepségen közreműködött Hajdú István pánsípművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!