Kultúra

2009.10.06. 02:29

Tornyosuló bálnák az égen - Szotyory László Munkácsy-díjas festőművész különleges képei

Budapest - Különös tárgyat állított Képregény című tárlatának középpontjába Szotyory László Munkácsy- és Palladium-díjas festő. Az általa alkotott képregény főszereplője nem más, mint a repülőgép, amelyhez gyerekkori rajongás fűzi.

Donászi Franciska

A kiállítás címe jelzi egyfelől a művész e műfaj iránti vonzódását. Másfelől - saját elmondása szerint - a jelen címadás arra utal, hogy a képregény szerkezete és felépítése párhuzamba állítható a kiállításon látott művekkel. Vagyis adott egy főszereplő, aki jelen van mindegyik képen, a néző pedig az ő útját követheti végig különböző szituációkban és helyszíneken a kiállítótérben haladva.

Ez a főszereplő jelen esetben a repülőgép. A motívum legalább olyan régóta foglalkoztatja, mint az autók világa. Szotyory László az első repülőket ábrázoló képeit 2001 augusztusában festette. Ezután egy ideig mellőzte a témát, mivel nem szerette volna, hogy az aktuális világban zajló történésekre való reagálásnak tűnjön, hiszen ennek elkerülése az egyik alapvonása festészetének. Most érkezett el az idő a téma újbóli feldolgozására. A festő így vall a gépekhez fűződő érzéseiről: A nagy repülőkről leginkább a bálnák jutnak eszembe. Olyan nagyok, hogy félelmetesen tornyosulnak fölénk, eltakarják az ég egy darabját, de ez a félelmetességük engem nem taszít, inkább lenyűgöz. Nem kritikával, csakis csodálattal nézem őket. A művészre jellemző elmosódott, tompán derengő, múltbéli hangulatot árasztó, erővonalakkal átszőtt képein jelen esetben nem szobrok, indián lányok, autók, antik épületek láthatók, hanem óriás méretű repülőgépek.

Szotyory képein a repülők saját individuummal rendelkező lényekként bújnak meg a fák között, mint egyfajta rejtőzködő állatok, vagy fenséges óriási madarakként szelik át a tenger égboltot. Így válnak a képek kalandossá, titokzatossá, és ebben rejlik Szotyory stílusának a lényege. A mindennapi tárgyak, egyszerű motívumok - autó, repülő - a klasszikus tájak hatására a hétköznapi jelentés fölé emelkedve, kikerülnek a lineáris idő dimenziójából és az idősíkok és áthatások által örök érvényűvé válnak. Ez első látásra érződik a gótikus katedrális és a repülő találkozásánál a Katedrális című kép esetében, ahol a templom-kőóriás letűnt évszázadokon és korokon át még ma is alázatot keltve a világ fölé magasodik, hasonlóan a hatalmas méreteivel félelmet és ugyanakkor csodálatot ébresztő gépóriáshoz. A kiállításon végighaladva a néző társává szegődhet a művésznek a városokon és képzeletbeli tájakon át tett utazáson, fénnyel átjárt puha felhők között repülve az álmok és vágyak felé.

A tárlat október 10-éig tekinthető meg a fővárosi Várfok Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!