Kultúra

2009.11.23. 03:28

Irodalmi teadélután

Veszprém - Az Alig Színpad Kazinczy és kora címmel zenés irodalmi műsort mutatott be a Vár Ucca Műhely teadélutánján a Dubniczay-palota Várgalériájában.

Szabados Judit

Minden hónap harmadik szerdáján megrendezik a teadélutánt, ahol vendégül látnak egy-egy képzőművészt, aki bemutatja munkáit a közönségnek.

Rendhagyó volt az alkalom, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójára emlékezve az Alig Színpad tagjai adtak műsort, Bessenyei György, Batsányi János, és Kazinczy Ferenc egy-egy versét szavalták el. Veszprémnek a nyelvújításban különösen nagy szerep jutott, mondta megnyitójában Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese.

Itt tanult ugyanis Batsányi János költő, de innen indult útjára a Mondolat, Somogyi Gedeon híres nyelvújítás elleni gúnyirata, ami nem is annyira Kazinczyt, mint inkább Barcafalvi Szabó Dávidot kellett volna, hogy bírálja. Barcafalvi vehemens nyelvújítónak számított, akinek többek között a belváros, a cikk, a társadalom és a tudat szavunkat köszönhetjük.A Vár Ucca Műhely következő száma decemberben jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!