Kultúra

2010.01.13. 15:41

Népi kultúra jellegzetes alkotásai

Veszprém - Tárgy és lélek címmel nyílik kiállítás a magyar kultúra napján, január 22-én a Laczkó Dezső Múzeumban, amely a palócföldi öltöztetős szobrokat és szakrális textileket mutatja majd be.

Deák Dóra

A tárlaton a népi kultúra jellegzetes régi alkotásai lesznek láthatók, amelyek meg-találhatók kegyhelyeken, templomokban, kápolnákban, valamint magánházakban is.

A kiállításban olyan sokrétű szellemi-lelki-kulturális koncentrátum megjelenései lesznek láthatók, amelyek esetében ég és föld, ember és természet, egyén és közösség, inspiráltság és alkotás, emberi szükség és kultusz válik érzékelhetővé.

Nem ábrázolásokról, hanem paraszti elődeinknek létforrás jelentőségű meghatározóiról, alanyairól beszélhetünk, amely tárgyak elválaszthatatlanok az ábrázolt szenttől és csodás interaktív szerepet töltöttek be a közösség életében - tájékoztatta lapunkat Limbacher Gábor megyei múzeumigazgató, a kiállítás rendezője. 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!