Kultúra

2010.01.08. 15:29

Pápai Tárlat - idén kettő is?

Pápa - Színvonalas, szép anyagot mutatott be a megyei és a helyi múzeum "Céhek, rendek, közösségek" címmel, aminek tavaly augusztustól december végéig a Somogyi galéria adott otthont. Ám többen úgy tartják, a szokásos másfél havi nyitva tartás elég lett volna ahhoz, hogy aki akarja, megnézze.

Nagy Imre

Tény, hogy a pápai múzeumnak hosszú évek óta nincsen kiállítótere. Anyagi kondíciói viszont meggyőzték a várost arról, hogy ha hosszú időszakra odaadják a kiállítótermet, illetve termeket (hiszen a Győry-gyűjteménynek otthont adó Hollósyban is múzeumi anyag volt) akkor érdemben finanszírozzák a kiállításokat. Az is tény, hogy a kiállítások utolsó két hónapja alatt alig-alig akadt látogató a két kiállítóhelyen.

Ami a város művésztársadalmában felkavarta a kedélyeket, az a nyolcvanas évek óta újra hagyományos, még A. Tóth Sándor festőművész által a negyvenes években életre hívott Pápai Tárlat 2009-es bemutatójának hiánya volt.

- A pápai művészek véleménye megoszlik az ügyben - mondja Khell Zoltán művésztanár, a tárlat állandó résztvevője. - Azt mindenképpen érdekesnek találom, hogy a 2009-es tárlat 2010-re csúszott át. Akkor ebben az évben két Pápai Tárlatot rendeznek? A galériát régebben is zárva tartották márciusig, de a november, december a tárlaté volt. Itt mutatták be a város képzőművészei a tárgyév alkotásainak legjavát. Ezt a mostani, márciusi időpontot irreálisnak tartom. Jó, hogy vannak itt különböző érdekeltségek, ezekkel magyarázható, hogy a céhes kiállítás miért húzódott ilyen sokáig. A véleményem az, hogy annak rövidebbnek kellett volna lennie, így a Pápai Tárlatot időben, a hagyományoknak megfelelően lehetett volna megrendezni. Egyébként jó pár kiállításra kaptam meghívást, tehát nem amiatt panaszkodom, hogy nem állíthatok ki Pápán, én az alapállást tartom furcsának - mondja a művésztanár.

Heitler László festőművész, restaurátor, művészeti író a tanács rangidős tagja: - A pápai céhek anyagának kiállítása olyan mérhetetlenül hosszú lett, hogy bár kitűnően megcsinálták, azt gondolom, hogy négy hónap alatt sem nézték meg többen Pápán, mint két hónap alatt nézték volna. Augusztustól szilveszterig tartott. Aztán jött a másik meglepetés a számomra: a társaság, amit hangzatosan művészeti tanácsnak neveznek, decemberi ülésén is előkerült a Pápai Tárlat ügye, és a tagok, mondhatni, úgy határoztak, hogy ezt a tavalyról elmaradt tárlatot most első alkalommal március elejére teszik. Azért, mert a céhes kiállítás, amit a megyei és a pápai múzeum rendezett, egész évre lefoglalta a helyet. Ha van más magyarázat is, arról én nem tudok - mondja Heitler László.

- Nem bántam volna, ha a tárlatot sikerül megtartani, de most azt sem, ha a társak nem akarnak pótlólagosat, hanem csak az év végén a 2010-eset. Hozzá kell tennem, hogy az egész Pápai Tárlat ilyen formában és ezzel az elnevezéssel nem egészen az, mint amit én elképzeltem. Vegyesebb lett, mint amiről eredetileg szólt. Szóban és írásban is elhangzott, hogy a Somogyi galéria, a névadó kötelez arra, hogy a magasabb színvonalhoz tartsuk magunkat. Ez azóta sokféle szempont szerint változott - tartja a festőművész, aki a nyolcvanas években újraélesztette a pápai művészek bemutatkozási lehetőségét.

- A hagyományos Pápai Tárlatot valóban márciusban rendezzük meg. A többmilliós költségű céhes kiállítás december végéig volt nyitva, hiszen a megyei és a helyi múzeum kérése az volt, hogy a szokásos időtartamnál hosszabb ideig legyen az anyag megtekinthető - indokolja az öthónapos nyitva tartást Veszpréminé Turtsányi Valéria, a galériákat fenntartó Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója.

- A folyamatos költségcsökkentések miatt a Somogyi galéria márciusig zárva tart. A képzőművészeti tanács által javasolt ez évi kiállítási tervet pedig akkor realizálhatjuk, ha az önkormányzat január végén elfogadja a költségvetést. Akkor derül ki, hogy részben, vagy egészében megvalósulnak-e a tervezett tárlatok.

Megkerestem Rádi Róbertet, a városi polgármester hivatal művelődési osztályának vezetőjét, aki azt javasolta, fordítsuk meg a kérdést.

- Miért nem lehet eltérni az eddigi hagyományoktól és hosszabb ideig nyitva tartani egy kiállítást, hogy minél többen tekinthessék meg? Nem baj, ha a kiállítások koncepciója kicsit más, mint az eddig megszokottak. A céhes kiállítás egyértelműen kuriózum Pápán, a látogatottság pedig ennek megfelelően mindig magas volt. Az átlag 200-250 ember, ezt több mint ezerötszázan látták. Tudni kell, hogy a kastélymúzeum több mint tíz éve zárva. Nem volt tehát alkalom az anyag bemutatására. A Múzeumok éjszakája előzetes várakozása is, a kiállított anyag színvonala, minősége is indokolta a hosszabb nyitva tartást. A megyei múzeum szakemberei segítették szakmailag, a Somogyi galéria pedig méltó helyszínt biztosított. Időben is jókor valósult meg, hiszen a Fő tér rehabilitációja még nem indult el, ami idén biztosan visszaveti a galériák látogatottságát  A kiállítást a polgármesteri hivatal is, a múzeumok is támogatták anyagilag. A Pápai Tárlattal kapcsolatban annyi elmondható, hogy mint minden kiállításnál, ennél is javaslattevő a képzőművészeti tanács. Ezt a javaslatot mérlegeli a fenntartó, és meghozza a megfelelő döntéseket. Idén két tárlat is lesz, az egyik márciusban, a másik az év végén. Ennél nagyobb gondnak tartom, hogy az idei beszűkült lehetőségek, az állami támogatás hiánya, a központi költségvetés elvonásai véget vetnek néhány jó kezdeményezésnek. Hogy ezt miként éli meg a kultúra, azt még nem tudni - fogalmazott a művelődési osztály vezetője.

A tárlat új időpontja megosztotta tehát a város képzőművészeit. Vannak köztük, akik a hagyományokhoz ragaszkodnak, mások örülnek az új időpontnak, azt mondják, így még van idejük az alkotásra. Annyi bizonyos, a műértő pápai közönség idén kétszer is gyönyörködhet a zsűri által kiválasztott alkotásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!