Kultúra

2010.02.17. 03:28

Finn hét az iskolában

Veszprém - Finnországról, Lappföldről kaphatnak ismeretet azon iskolák diákjai, melyek részt vesznek a Finn hét a magyar iskolákban című programon.

Balla Emőke

Finnországban hagyomány, hogy az oktatási intézmények rendszeres időközönként magyar hetet rendeznek, ahol a diákok Magyarországgal - történelemmel, földrajzzal, művészettel, gasztronómiával, a magyar nyelvvel - ismerkednek.

Hazánkban is tartottak már finn hetet az iskolák, az idei rendezvényt február közepére, a Kalevala napja előtti hétre időzítették a szervezők. A programra jelentkezett a veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, ahol tegnap lappföldi kiállítás nyílt Sugár Ágnes fotóiból; a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagja önkéntesként egy évet töltött Lappföldön. Az iskola múzeumában látható tárlatot Irányi László igazgató nyitotta meg, majd felhívta a fiatalok figyelmét a finn hét programjaira.

A diákok ma az Ivalóban rendezett Barents katasztrófavédelmi gyakorlatról hallhatnak előadást, február 22-én általános ismertetőt Finnországról, de találkozhatnak a Finnagora kulturális, tudományos és gazdasági központ igazgatójával is. Cél, hogy a fiatalok is megismerjék és megszeressék a távoli országot, az ott élő embereket. A programot szervező veszprémi egyesület kedden az egyetemi külügyi börzén is bemutatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!