Kultúra

2010.03.02. 10:20

Ötven éve alakult a Dózsavárosi Könyvtár

Veszprém - A Dózsavárosi Könyvtár 50 éve tölt be kiemelkedő közösségi szerepet a városrészben. A jubileumi ünnepséghez kapcsolódóan kiállítás is nyílt a városi művelődési központ klubkönyvtárában.

Deák Dóra

A Dózsavárosi Könyvtár 50 éves jubileumi ünnepsége Rábai Zsanett irodalmi előadásával kezdődött, majd dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket.

Kiemelte: a városvezetők fontosank tartják, hogy legyen egy olyan intézményhálozat szerte a városban, amely lehetőséget teremt arra, hogy közösségi rendezvények jöjjenek létre, részben a könyvek népszerűsítéséért. A képviselő elmondta továbbá, hogy a videokazetták és az internet megjelenésével sokan eltemették a könyveket, ám ez a születésnap ezt megcáfolja, hiszen könyvekre szükség van.

Péterné Rózsa Mária városrészi képviselő azon emlékeit idézte fel, amikor még óvodaként működőtt az intézmény, majd a szintén Dózsavárosi képviselő Mihalovics Péter méltatta az intézmény munkáját, jelentőségét, és beszélt a városrész életéről, fejlődéséről is. Dr. Horváth Zsolt és a városrészi képviselők sem érkeztek üres kézzel a jubileumi születésnapra, mindannyian könyveket ajándékoztak a könyvtárnak, gyarapítva ezzel állományát.

Feketéné Martin Katalin könyvtárvezető elmondta, hogy 1960-ban alakult a könyvtár 2011 darab könyvvel, szabadpolcos kölcsönzés pedig 1961 óta működik az intézményben. Mostani helyükön 1987-től vannak, ahol a könyvtári munka mellett számtalan közművelődési feladatot is ellátnak. Az intézményt fokozatosan próbálják felújítani, vágyaik között szerepel az épület bővítése is.

A rendezvényt Rozsnyói Péter zongoraművész és Kováts Péter hegedűművész koncertje zárta.

*

A jubileumi ünnepségen a legrégebbi könyvtári tagoknak - köztük Péterné Rózsa Máriának - örök tagsági oklevelet adományoztak a könyvtár dolgozói.

A jeles évforduló alkalmából kiállítás is nyílt az intézményben, ahol a könyvtár ötven éve látható képekben, továbbá megtekinthető például az első leltár könyv, a könyvtár legrégebbi könyvei, valamint dedikált könyvek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!