Kultúra

2010.04.20. 13:08

Éneklő ifjúság: három nap a muzsikáért

Tapolca - Három nap a muzsika jegyében telt a városban, számos neves helyszín után idén Tapolca adott otthont az Éneklő ifjúság szakmai napoknak és a koncerteknek, Erkel Ferenc születésének kétszázadik évfordulóján. Jövőre Miskolc lesz a helyszín.

Szijártó János

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA), valamint a Tapolcai Általános Iskola Bárdos intézményegysége által szervezett programsorozat felölelte a hétvégét.

A résztvevők Császár László polgármester köszöntője után átadták magukat a zene örömének a Tamási Áron Művelődési Központban.

A programok sorát a bárdosos Kicsinyek kórusa nyitotta meg, Sellyei Cseh Ágnes vezényletével. Majd a tapolcai Batsányi tagintézményből a Harangvirág együttes lépett színpadra (vezényelt Legeza Magdolna). Sikert aratott a Fábiánné Adorján Renáta által vezetett ajkai Borsos Miklós Általános Iskola Eötvös kiskórusa és nagykórusa. Színpadra lépett a tapolcai Bárdos Lajos Gyermekkar Bodor Tamásné karnagy vezényeltével, a vastaps ezúttal sem maradt el.

Szombaton, bemutató órákat tekinthettek meg a vendégek, majd az órák után azokat szakmai szempontok alapján elemezték. Bemutatkozhattak az iskolai néptánccsoportok is. A szombati nap csúcspontja az esti ünnepi hangverseny volt. A római katolikus templomban nagy érdeklődés mellett kezdődött a program. 

Bajner Imre, a Tapolcai Általános Iskola igazgatója és Csere Sándor kanonok köszöntötte a zeneszerető közönséget, majd a Járdányi Pál Zeneiskola Vonószenekara Vivalditól játszott. Román Ivánék produkciója nagyszerűen hangolta rá a hallgatóságot az előttük álló két és fél órára. Jobbnál jobb előadások váltották egymást, ami egy országos, nagy nevű rendezvényen nem meglepő.

Sorrendben a siófoki Széchenyi iskola gyermekkara (vezényelt Kövecsesné Dénes Elza), a tapolcai Bárdos iskola gyermekkara (vezényelt Bodor Tamásné), az ajkai Pedagógus női kar (vezényelt Petheő Balázsné és Takács Károlyné), az Ajka-padragkúti Bányász Férfikar (vezényelt Kanyárné Grünvald Petra és Fábiánné Adorján Renáta), a tapolcai Haga Kálmán által vezetett énekegyüttes, valamint a Tapolcai Kamarakórus (vezényelt Török Attiláné) lépett a közönség elé.

A színvonalas hangverseny végén a résztvevőkből álló összkar kápráztatta el a zenekedvelőket. Leírhatatlan hatással szólalt meg Erkel Ferenc Éljen a haza! című műve, amelyet dr. Döbrössy János karnagy, tanszékvezető főiskolai docens vezényelt.

A hangverseny végén dr. Fazekas Ágnes karnagy a KÓTA felnőtt énekkari bizottságának vezetője emléklappal köszönte meg Baksa Júlia igazgatóhelyettes és Vighné Varga Odett pedagógus kitűnő szervezőmunkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!