Kultúra

2010.06.06. 20:18

Drámai pillanatok

Balatonfüred - Fontos, hogy itt a Balatonnál, új intézmény született. A kortárs képzőművészet egyik legjelesebb képviselőjének tárlatával jó irányt vettek, lehetőséget adnak a magas kultúra megnyilatkozására.

Martinovics Tibor

E szavakkal köszöntötte dr. Hegyi Lóránd, a nemzetközileg elismert művészettörténész, a Saint-Étienne Modern Művészeti Múzeum igazgatója a Vaszary-villában a hétvégén megnyílt Nádler István-kiállítás résztvevőit.

Hangsúlyozta: Nincs különbség városok, múzeumok és közönség között, mindenütt csak az számít, képesek-e megjeleníteni a művészet intenzitását.

A Napló kérdésére elmondta: nem érdekes, hogy Balatonfüred kisváros, és az sem különösebben fontos, hogy a képzőművészetnek nincsenek itt komolyabb hagyományai, minden a szándéktól függ. Ha eltökélten akarják és helyesen cselekszenek, néhány év alatt nemzetközileg elismert galéria válhat a Vaszary-villából, hiszen a művészet mindenütt ugyanaz.

Ehhez azonban a város hátrányaiból előnyt kell kovácsolni és mindenképpen a helyi értékek mellett nyitni kell a világ felé.

Nádler István képeiben jól érzékelhető egy koncentrált elmélyülés, amely a távolkeleti spiritualizmusra vezethető vissza. A képek által egy pillanatra átélhető a halhatatlanság, miközben a mulandóság benne van ezekben a festményekben is - mondta megnyitó beszédében Hegyi Lóránd.

- A mindennapi élet mozgató energiáit ábrázolja totális drámaisággal Nádler. Az univerzum elemi erejét igyekszik átélni, ez az élmény diktálja a képek belső logikáját. Ezek nem absztrakt művek, a logikus, tiszta és dinamikus geometrikus világot felváltották az élet drámai pillanatainak ábrázolása. Nádler soha nem állt ilyen közel az alapvető emberi kérdések megjelenítéséhez - összegzett a művészettörténész, aki külön beszélt a festőművész színvilágáról.

Kiemelte, hogy a helyenként rendkívül redukált, a fehérre és feketére, a világosra és sötétre osztott kompozíciók mellett megjelentek az egymásba áttűnő színek, a tükröződések, amelyek a külső és belső világ, a zártság és nyitottság közötti viszonyokra utalnak.

A Kossuth-díjas festőművész, aki egyébként a Káli-medencében Feketebácson él és alkot, A gesztus művésze című, az elmúlt tíz év képeiből válogató kiállítása augusztus végéig tekinthető meg a Vaszary-villában.

A tárlatra látogatók a festmények mellett filmről megnézhetik Nádler Istvánt alkotás közben is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!