Kultúra

2010.06.08. 03:57

Humorban nincs tréfa - Improvizatív est Karinthy Frigyes szellemében

Veszprém - Karinthy Frigyes szellemiségét idézte meg a Vargabetűk, a Petőfi Színház felolvasó-színpadi showműsora.

Balla Emőke

Karinthy maga mondta, hogy minden műfajban alkotott maradandót. A közönség többnyire irodalmi karikatúráit ismeri, az Így írtok ti és a Tanár úr, kérem címűt, de Karinthy életműve ennél gazdagabb. Első irodalmi sikerét gyerekként érte el, a Nászutazás a Föld középpontján keresztül című írását tizenkét éves korában adták ki, a század eleji vicclapokban közölt irodalmi karikatúráival és humoreszkjeivel szerzett magának hírnevet. Újságokba több mint ötezer cikket írt. Sikeres színpadi szerző volt, művei többnyire egyfelvonásos bohózatok, de írt egész estés vígjátékot és komoly hangvételű darabot is. Ismertek műfordításai, főként Milne regénye, a Micimackó. Bár magát költőnek vallotta, viszonylag kevés verset írt.

Varga Róbert újságíró, a felolvasó-színpadi show házigazdája ezúttal Karinthy Frigyest állította az est középpontjába, aki humorban nem ismer tréfát. A Petőfi Színház művészeinek - Módri Györgyi, Terescsik Eszter, Dominek Anna, Máté P. Gábor, Tóth Loon, Szűcs László és Baranyi Péter - előadásán, felolvasásán túl ezúttal improvizált a fehérvári Utazók zenekar, a háttérben pedig két veszprémi festőművész alkotott, B. Hegedűs Piros és Debreczeny Zoltán.

Az est díszvendége Karinthy Márton, a Karinthy Színház igazgatója, Karinthy Ferenc fia, Karinthy Frigyes unokája volt. Ő mesélt a nagyapjáról, akit az iskolában kötelező olvasmányként tanult, aki költő, író, novellista, humorista és próféta volt, örömhírt hozott versekben, prózában, humoreszkben, zseniálisan utánozta a magyar költőket. A paródia fontos volt a Karinthy család életében, csakúgy, mint a cirkusz, ez a motívum is megjelenik Karinthy műveiben.

Az előadásban karcolatokon, szatírákon, humoreszkekek, tréfás jeleneteken szórakozhatott a közönség, nem maradtak el a klasszikus Karinthy-művek - a Tanár úr, kérem, az Így írtok ti és Utazás a koponyám körül  sem. Hallhattuk Karinthy állati szójátékait és jól ismert mondásait, például azt: Férfi és nő hogyan érthetné meg egymást? Hiszen mind a kettő mást akar: férfi a nőt, nő a férfit.

Karinthy Márton szerint a mondások közül a legjobb így hangzik: Vegyes házasság, egy férfi elvesz egy nőt. Ennél vegyesebb nem is lehetne...

Közben szólt az Utazók zenekar kellemes dzsesszzenéje, és a festmények is elkészültek  az improvizatív est a festőművészeket is inspirálta.

 

Karinthy regényei a nő és férfi kapcsolatát boncolgatják, legnépszerűbb regénye mégis az Utazás a koponyám körül, amelyet az agydaganat miatt bekövetkezett eseményekről írt. A regényben leírja az agyműtét közbeni gondolatait, érzéseit. Novelláiban is sokat foglalkozik a párkapcsolattal és a szerelemmel, a férfi és nő közti egyenlőtlenséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!