Kultúra

2010.06.10. 14:40

Székelyföldi képes kalauz

Veszprém - A Székelyföld képi autonómiája és Erdély - Székelyföld Törzsében székely volt című kötetekkel bővült Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla Erdélyről szóló sorozata.

Kiss Nikolett

1989-ben jelent meg az első kötet, azóta szinte minden évben meglepi az alkotópáros az érdeklődőket egy-egy új könyvvel  méltatta Váradi Péter Pált és Lőwey Lillát a könyveket bemutató Péterné Rózsa Mária önkormányzati képviselő, a kulturális, turisztikai és vallásügyi bizottság elnöke, aki hozzátette azt is: ezek szívből jövő alkotások.

A könyvhétre megjelent műveket június 4-én, a Trianon-emléknapon tervezték bemutatni, mondta Lőwey Lilla, ám ez néhány nappal előrébb csúszott.

A Székelyföld képi autonómiája című kötet e történelmi tájegység képi bemutatását tartalmazza, történelmi székenként, térképrészletek segítségével mutatják be az alkotók Székelyföld tájait, pillanatait.

A másik műben Tamási Áron emléke, munkássága előtt tisztelegnek fotóalbumukban. Az Erdély - Székelyföld Törzsében székely volt című kötetben az író életének fordulatos eseményei és művei méltatása mellett ma készült képekkel idézik fel a székely író kötődését szülőföldjéhez, kiemelik munkássága szépségeit, nehézségeit. Bemutatják a hargitai tájat, benne Farkaslakát, Tamási Áron szülőfaluját. Részleteket közöl a könyv többek között a Bölcső és Bagoly, a Szülőföldem, az Ábel a rengetegben című művekből is.

A könyv bemutatóján részt vett az éppen a városban tartózkodó sepsiszentgyörgyi delegáció is. Kalotaszeg címmel fotókiállítás is nyílt a városháza aulájában - a tárlat június 15-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!