Kultúra

2010.08.17. 16:19

Állva tapsoltak a templomban - Pitti Katalint ünnepelték

Tapolca - Különlegesen szép estével ajándékozta meg a zenekedvelő közönséget Pitti Katalin opera-énekesnő és Teleki Miklós orgonaművész vasárnap este.

Szijártó János

A Nagyboldogasszony római katolikus templom búcsúnapjának alkalmából a Boldog Özséb Alapítvány szervezésében (az önkormányzat és a Tamási művelődési központ támogatásával) adott hangversenyt a két művész. Pitti Katalin súlyos balesete óta első ízben lépett úgy közönség elé, hogy nem ült tolószékben, és balesetben eltörött, minden bizonnyal még sajgó sarokcsontja ellenére állva énekelte végig az estét. Nem is akárhogyan.

A tapolcai templom nem mondható kicsinek, ennek ellenére zsúfolásig megtelt érdeklődővel a hétvégén. A hangverseny nyitásaként a népszerű opera-énekesnő csodálatosan tiszta hangján felcsendült az Ómagyar Mária siralom, kapcsolódva az ünnepség apropójához, Nagyboldogasszony napjához. Aztán megszólalt az orgona is Teleki Miklós mérnökien pontos, ugyanakkor visszafogottan elegáns játéka folytán. Pikéthy Tibor C-dúr introdukció és fúga című műve után már fent, az orgona mellett énekelt Pitti Katalin. A repertoárban Stradella, Gárdonyi Zoltán, Mozart, Bartók, C. Franck, Verdi, Lehotka Gábor művei szerepeltek a két művész kiváló tolmácsolásában, majd J. BachGounod Ave Mariája zárta volna a koncertet. Az előzesen kiadott programtól eltérően az Ave Maria Cattinitól és még a koncert első felében Farkas Ferenctől is elhangzott.

Pitti Katalin a sokak számára felejthetetlen est befejezéseként közös éneklésre invitálta az egyébként percekig állva tapsoló közönséget.

 

Balesete óta először énekelt állva

Pitti Katalin májusban szenvedett súlyos közúti balesetet a 8-as főúton, Hosszúperesztegnél. Az ünnepelt opera-énekesnő autója totálkáros lett a pályaelhagyásos baleset során, a művésznőt sarokcsonttöréssel és több könnyebb sérüléssel szállították a szombathelyi kórházba. Állapota azóta folyamatosan javult, de állva most először énekelt végig egy koncertet. Igaz, a széket odakészítették számára a szervezők, de a csodálatos hangú énekesnő ezt nem vette igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!