Kultúra

2010.08.11. 17:56

Költészettől a masszázsig - Indiai napok Balatonfüreden

Balatonfüred - Füred zarándokhely minden indiai vezető számára. A városnak nagy érdemei vannak abban, hogy a két ország között jelentős, többoldalú kapcsolat szövődött. Füredre második otthonomként tekintek - e szavakkal nyitotta meg az indiai napokat Gauri Shankar Gupta, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete.

Martinovics Tibor

- Magyarország mindig vonzó volt számomra, boldog vagyok, hogy immár négy hónapja itt teljesíthetek szolgálatot. Lenyűgöz az ország kultúrája és örömmel tölt el, hogy itt Füreden milyen mélyen ápolják India kultúráját. Jövőre Rabindranath Tagore születésének 150. évfordulójának évében Budapest mellett itt lesz a legtöbb program az országban - fogalmazott kérdésünkre az irodalomért rajongó G. S. Gupta, akitől megtudtuk: 1981 óta foglalkozik külpolitikával, több mint 60 országban járt eddig, külképviseleti feladatokat látott el például Belgiumban, Bahreinben, Mexikóban és Mongóliában.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Bóka István polgármester hangsúlyozta: a híres hindu költő Tagore 1926-os füredi faültetése óta hihetetlen gazdag kapcsolat jött létre India és a város között. 

- Bízom benne, hogy a több napos kulturális-gasztronómiai rendezvényünkkel tovább erősítjük a Magyarország és India közötti barátságot - mondta Bóka István, aki aztán Gupta nagykövettel közösen meggyújtott egy olajmécsest, ami az indiai hagyományok szerint különösen jó események kezdetét jelenti.

A köszöntők után Somi Panni táncszínháza a Sivasakti Kalánanda tartott klasszikus indiai táncbemutatót.

Az indiai napok egészen vasárnapig tartanak majd a Balaton-parti városban. A rendezvény csütörtökön különböző indiai táncbemutatókkal folytatódik, a Kisfaludy színpad mellett felállított sátrakban, illetve a Blaha étteremben pedig az egész programsorozat alatt indiai ételek kóstolhatók, kézműves termékek vásárolhatók, sőt az ayurvéda masszázs is kipróbálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!