Kultúra

2010.09.10. 17:08

Mundér és hagyomány

Tapolca - A magyar katonai ruházat a honfoglalástól napjainkig címmel nyílt kiállítást dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg a Tamási Áron Művelődési Központban pénteken.

Tóth B. Zsuzsa

A miniszter megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy 2005-ben Tapolcán egy meghatott polgármester búcsúzott a város honvédeitől. 

- Tapolca katonaváros, három és fél emberöltő tette azzá, ez pedig nem múlik el könnyen. A kiállítás is a tapolcai örökségre hívja fel a figyelmet. Hiszen a magyar vitéz, a honvéd hivatása elválaszthatatlan volt a magyarság életétől, nem élhetett a nemzet katonák nélkül. A mundér becsülete mindig megvolt, ma azonban baj van a mundérral és a megbecsüléssel is.

Az egyenruha nem kényelmes, nem elegáns és nem őrzi a hagyományokat. Olcsóbb, praktikusabb és kényelmesebb viseletre van szükség, csak éppen pénz nincs rá - mondta a miniszter. Megköszönte azok tevékenységét, akik őrzik a hagyományokat, és hozzátette, hogy a honvédelem teljes rendszerét újjá kell építeni. Nem szabad elfelejteni, hogy a hadsereg legértékesebb részét a katonák adják.

A megnyitón Horváth Gábor, a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület elnöke bemutatta a kiállítás anyagát. Szólt arról, hogy ez a vándorkiállítás a tízéves egyesület születésnapjára készült.

Elhangzott, hogy az egyesületnek ajándékozza gyűjteménye néhány darabját Igaz Sándor, a megyei tűzoltószövetség elnöke.

A tárlaton egyéb katonai ruházatok mellett megtalálhatók a honfoglalás, a török hódoltság, a Rákóczi-szabadságharc korát idéző viseletek. Korhű ruhák idézik a császári-királyi hadsereget, a Monarchia, a Horthy-korszak hadseregét, az 1848/49-es szabadságharc idejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!