Kultúra

2010.11.08. 17:40

Tökös nap

Veszprém - Tökös napot tartottak a minap a Bárczi iskolában, ahol a gyerekek többek között a töklámpás faragás titkait is elsajátíthatták.

Deák Dóra

A közelmúltban ötvenezer forintot nyert a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola Diákönkormányzata a Jeles napok-hagyományőrző játszóházak (Mindenszentek, Advent, Farsang) című tenderre a Veszprémi Ifjúsági Közalapítvány által kiírt pályázaton.

Ebből a pályázati pénzből, valamint a szülők és a Bárczi Caritas Alapítvány segítségével rendezték meg elsőként, mindenszentekhez kapcsolódóan a tökös napot az intézményben. Az alsó tagozatos diákok a Tökjó játszóházban például tökfűzért, őszi koszorút készítettek, tökös népmeséket olvastak és énekeket tanultak. A felső tagozatos és szakiskolás tanulók pedig megismerték mindenszentek és halloween eredetét, a hozzájuk tartozó népszokásokat, a tök fajtáit, azok élettani hatásait és betekintést nyerhettek a töklámpás eredetébe is.


A legnagyobb sikert azonban a tökarc süti készítése mellett a töklökés és a töklámpás faragás aratta, ebből szívesen vette ki minden gyermek, s fiatal a részét. A vidám délelőtt sütőtök sütéssel, majd kóstolással ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!